Kako da se izborite s mamurlukom?

Verovatno ste barem jednom u životu patili od mamurluka i isprobali neke od prirodnih lekova – od rasola do masnog doručka. Da li i jedan od njih stvarno deluje?

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.01.2012.

09:01

Default images

Kao što je većini nas poznato, jedini siguran način da sprečite mamurluk jeste – da ne pijete.

„Mamurluk se manifestuje lošim snom, glavoboljom, mučninom, neprijatnim ukusom u ustima i opštom tromošću. Problem možete rešiti tako što ćete sebi priuštiti kvalitetan san, unositi mnogo tečnosti - bar 12 čaša vode - kao i sveže ceđene voćne sokove, vitamin C bilo u efervetama ili kroz citrusno voće.

Efikasno je i naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom, a ukoliko ste u prilici, prošetajte“, objašnjava dr Dragoslava Mišetić, lekar opšte prakse u Domu zdravlja Palilula.

Ona dodaje da dan posle proslave treba dati prednost tečnosti u odnosu na čvrstu hranu, dakle, čorbama od povrća, kompotima, barenom povrću i salatama.

Treba izbegavati rasol i kafu, jer pojačavaju glavobolju.

Evo nekoliko preventivnih mera:

- Nikada nemojte piti na prazan stomak. Hrana naime pomaže absorpciju alkohola i smanjuje njegov toksični uticaj na organizam.

- Pre, tokom i posle konzumiranja alkohola, trebalo bi da pijete mnogo vode, jer će vam to pomoći da sprečite dehidraciju.

- Neki ljudi misle da će bolje proći ako budu pili isključivo bistra „bela“ pića, jer tamno obojena imaju više takozvanih kongenera, koji izazivaju mučninu i simptome mamurluka.

Međutim, pravi razlozi za intenzivne glavobolje i slabost posle alkoholisanja nisu poznati.

Ipak, jedna od četiri osobe koje konzumiraju alkohol neće osetiti njegove posledice zato što je njihov prag tolerancije znatno viši. To istovremeno znači da imaju više šanse da postanu alkoholičari.

Neki stručnjaci smatraju da simptomi mamurluka potiču od toksina iz metanola, nakon što telo razloži etanol iz pića.

Lista lekova za sprečavanje mamurluka sadrži između ostalog, proizvode poput meda, sode bikarbone, soka od brusnice i tabasko sosa.

Ni jedan od njih nije naučno potvrđen kao dobro sredstvo protiv simptoma posle unošenja veće količine alkohola.

Ni tablete nisu preporučljive, naročito ne neke njihove kombinacije poput aspirina i ibuprofena koji mogu čak izazvati stomačno krvarenje.

Jedna studija je čak dokazala da su se oštećenja jetre usled slučajnog predoziranja acetaminofenom udvostručila između 2000. i 2007. godine.

Budući da i sam alkohol oštećuje jetru, najbolje bi bilo da mogućnosti za mamurluk svodite na minimum.

Vreme je jedini istinski lek kada vam se on zaista i desi. Najbolje bi bilo da se dobro naspavate i po mogućnosti, ne odete na posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: