Dobar seks uništava memoriju?

Možda smatrate da je luda noć između čaršava nezaboravno iskustvo, međutim istraživanje pokazuje da se nekada dešava upravo suprotno.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2011.

10:20

Default images

Izgleda da dobar seks, bukvalno može da vam pomuti um, a naročito vašu memoriju. Iako zvuči neverovatno, naučnici u “The Journal of Emergency Medicine” otkrivaju da odličan seks može dovesti do privremene amnezije.

Slučajevi prolaznog globalnog gubitka memorije su retki; pogađa oko 5 od 100.000 ljudi, godišnje. Međutim taj broj raste kod osoba starijih od 50 godina, na 23 slučajeva od 100.000 godišnje.

Postoje još neke fizičke aktivnosti, pored seksa koje mogu dovesti do gubitka memorije. Istraživači nisu potpuno sigurni zašto se to dešava ali sumnjaju da ima veze sa neispravnim "ventilima" na vratnim venama.

Kada pritisak u stomaku raste, od dizanje tegova, obavljanje velike nižde, ili bilo kojih drugi “donjih” aktivnosti, uključujući i seks, to može gurnuti krv nazad u vrat. Ako ventili ne zatvori pravilno vratne vene, krv odlazi nazad u mozak, što možda izaziva prolazne amnezije.

Istraživači smatraju da se to može desiti i ženama koje su pod nekim emotivnim nabojem, poput anksioznosti.

Ovo stanje uglavnom pogađa osobe iznad 50 godina starosti, i većina ga iskusi samo jednom u životu. Ljudi sa prolaznom globalnom amnezijom obično iskuse anterogradnu vrstu, što znači da imaju problem da formiraju nova sećanja.

Iznenadni gubitak memorije može biti znak i moždanog udara. Dakle, ako vaš mozak poludi posle uzbudljivog seksa, nemojte odmah pretpostaviti da je to rezultat odlične tehnike vašeg muža ili dečka. Ako se posle ispostavi da je ipak o tome bilo reč, zahvalite mu se, kad se setite ko je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: