Isti uzročnik svih ALS bolesti

Kvar u mehanizmu recikliranja u ćelijama mozga i kičmene moždine je uobičajeni uzrok svih oblika amiotrofične lateralne skleroze (ALS), tragičnog neurodegenerativnog poremećaja, poznatog i pod nazivom Lu Gerigova bolest.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

19:54

Default images

Da problem leži u sistemu recikliranja gradivnih proteina unutar neurona , utvrdili su američki stručnjaci s čikaškog Nortvestern univerziteta.

Isti problem je u srži i nasledne i nenasledne forme ALS, kao i forme poznate kao ALS/demencija, utvrdio je čikaški tim.

Reč je o izostanku delovanja hemijskog jedinjenja ubikvilin2, čiji je zadatak da omogući reciklažu oštećenih proteina u neuronu. Kad ubikvilin2 ne funkcioniše, otpadne čestice nerecikliranih proteina se talože u ćeliji, izazivajući teška oštećenja.

Ovim otkrićem se otvaraju sasvim nove mogućnosti u traženju leka protiv rečene bolesti, ističe čikaški tim.

Od ALS-a u svetu boluje oko 350.000 ljudi, od kojih mnogi spadaju u mlađe odrasle osobe. Pacijenti progresivno gube snagu mišića, vremenom ostajući paralizovani ili nesposobni da govore, gutaju ili dišu.

Bolest je dobila ime po nekadašnjoj američkoj zvezdi bejzbola Luu Gerigu, koji je od nje umro 1941. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: