Natpis na grobu - Ubilo me pušenje!

Želite bebu? Pušenje nepovoljno utiče na plodnost. Zvuči Vam poznato? Koliko ova upozorenja na paklicama cigareta utiču na vašu svest da zaista prestanete da pušite, koliko su kampanje protiv pušenja efikasne i da li su najefektivnija antipušačka propaganda zapravo pušači sami? Svoj “doprinos” osvešćivanju ljudi o štetnosti pušenja dao je i Englez Albert Vitmor, koji je pre svoje smrti tražio da mu na kovčegu i grobu stoji veliki natpis “Ubilo me pušenje”.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

08:00

Default images

Osamdesetpetogodišnji Englez Albert Vitmor preminuo je posle dugogodišnje borbe sa emfizemom pluća za koju je okrivljavao pušenje, pa je pre smrti tražio od rodbine da mu na kovčeg stave veliki natpis “Ubilo me pušenje” i da to piše i na njegovom grobu.

“Bio je zahvalan lekarima koji su ga godinama lečili i želeo je da se oduži društvu tako što će upozoriti sve pušače na opasnost od tog poroka”, rekao je Pol Salivan, vlasnik pogrebnog preduzeća koje je opremilo grob po Albertovoj želji.

Od svih postojećih mera za snižavanje stope pušača do sada su najefikasnije bile povećanje cene duvanskih proizvoda kroz povećanje akciza i poreza i uvođenje vizuelnih upozorenja koja umanjuju pozitivnu sliku cigarete.

Na paklicama cigareta zemalja zapadne Evrope već se nalaze fotografije otvorenih rana izazvanih tumorom koji se razvio zbog pušenja, bezubih usta ili prerano rođene bebe u inkubatoru.

Istraživanja su pokazala da su vizuelna upozorenja veoma efikasna u borbi protiv pušenja.

Međutim, najefikasnija mera za smanjenje pušenja je rast cena. Cigarete u EU koštaju između 1,27 evra u Bugarskoj i 8, 12 evra u Velikoj Britaniji, dok su cene duvanskih proizvoda u Srbiji upola niže od najniže cene u EU.

Lekari su prvi put pušenje zvanično doveli u vezu sa rakom pluća 1950, a Svetska zdravstvena organizacija od 1965. pokušava da utiče na smanjenje te štetne navike.

Srbija je, po broju pušača, zvanično treća zemlja u Evropi, posle Grčke i Turske.

Prema poslednjem istraživanju Ministarstva zdravlja Srbije koje je urađeno 2006. godine, u Srbiji svakodnevno puši 33,6 odraslih stanovnika.

Među decom od 13 do 15 godina 8,8 odsto dečaka i 8,3 odsto devojčica navelo je da puši, dok je 42,7 učenika navelo da je bar jednom probalo cigarete.

Novo istraživanje biće urađeno 2012. godine.

U Srbiji za sada ima 20 savetovališta za odvikavanje od pušenja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine u svetu puši više od jedne milijarde ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: