4D ultrazvuk - prvi film vaše bebe

Da li znate da beba od 3 cm već zna da „pleše“ u stomaku? Ako ste radoznali da saznate da li ima vaš nos ili ipak više liči na tatu, ne morate da čekate 9 meseci.

Izvor: Sunèica Nešiæ

Utorak, 27.12.2011.

10:28

Default images

Ulatrazvuk je osnovno dijagnostičko sredstvo u trudnoći i predstavlja najbolji način za praćenje razvoja bebe. Od trenutka utvrđivanja trudnoće istovremeno se redovno kontroliše zdravlje trudnice, putem analiza i praćenja njenog opšteg stanja i zdravlje bebe uz pomoć ultrazvučnih pregleda.

“Sa ultrazvučnim pregledima ne treba preterivati. Najvažniji su onaj na početku, kada žena posumnja da je u drugom stanju i tada se utvrđuje da li je zaista u pitanju trudnoća, da li je na pravom mestu, odnosno u materici i da li se vide beba i njeno srce. Zatim pregled u 12. nedelji, uz „dabl“ test kojim se utvrđuje povećan rizik od anomalija ploda, kao i pregledi oko 20 ili 21. nedelje trudnoće. Standardni ultrazvučni pregledi se sprovode na mesec i po dana, što u potpunosti zadovoljava sa dijagnostičkog aspekta“, kaže za B92 dr Vojislav Živanić, ginekolog i akušer u Opštoj bolnici Analife.

Pre oko 8 godina u dijagnostičku proceduru su uvedeni ti dodatni testovi („dabl“ i „tripl“) koji nam govore da li u određenoj trudnoći treba da se radi intervencija uzimanja plodove vode, odnosno amniocenteza ili uvid u hromozome ploda. Ta priča se svodi na traženje daunovog sindroma, mada postoje i drugi brojni poremećaji hromozoma, ali su mnogo ređi.
Dr sci.med.Vojislav Živaniæ, ginekolog i akušer
„To jeste jedini način da utvrdimo eventualne poremećaje hromozoma, ali ova intrevencija nije bezopasna i može ugroziti trudnoću. Postoji stepen rizika za koji se tačno zna koliki je i iznosi 1:200. Zato se amniocenteza ne radi svima, već samo trudnicama kod kojih „dabl“ ili „tripl“ test pokažu potrebu za njom“, tvrdi dr Živanić.

„S druge strane, poremećaji hromozoma su relativno retka pojava i njihovo učešće u anomalijama ploda je tek oko 10 odsto, dok se sve ostalo što eventualno nije dobro na bebi može videti ultrazvukom”, kaže dr Živanić.

Velika novina u ultrazvučnoj dijagnostici pruža mogućnost i lekarima i roditeljima da u realnom vremenu vide potpuni i živi prikaz bebe dok je još uvek u stomaku. 4D ultrazvuk zapravo predstavlja video snimak fetusa u materici. U zavisnosti od starosti ploda, lako se uočavaju pokreti, osmeh ili mrštenje, češkanje, sisanje prstića, kao i čitava anatomija. Nakon 25. nedelje čak je moguće polemisati i oko toga na koga beba liči.

“Detaljno se prikazuje izgled lica bebe (da li postoji rascep usne), broj prstiju i izgled ekstremiteta što veoma olakšava uočavanje eventualnih anomalija”, dodaje dr Živanić.

4D ultrazvuk je veoma dragocen jer omogućava i stvaranje prisnije veze nerođene bebe sa roditeljima. Dokazano je da što je pre majka svesnija ploda, više će voditi računa i o njemu i o sebi, što kasnije rezultira zdravijim porođajem.
13. nedelja trudnoæe; Foto: Analife.rs
“Pored psiholoških prednosti, zahvaljujući 4D ultrazvučnim aparatima danas je moguće i uočavanje osnovne građe srca u ranoj trudnoći, koje se obavlja već od 11. do 13. nedelje i postalo je standardni deo pregleda. Gledaju se 4 šupljine srca (dve komore i 2 pretkomore), veliki krvni sudovi - aorta i plućna arterija i njihovi izlazi iz srca, zatim aortni luk. Ako se zna da anomalije srca spadaju u grupu najčešćih, onda je jasno da je značaj ove metode neprocenjiv”, kaže dr Živanić.

Obični, 2D ultrazvuk koristi ultrazvučne talase za dobijanje dvodimenzionalne slike bebe. Iskusni lekari mogu da prepoznaju bebinu glavu, noge, pa ček i pol, ali za pacijentkinju je često ovaj prikaz statične slike nejasan.

4D ultrazvuk je dosta savremeniji aparat i iako radi po istom principu (ultrazvučni talasi struje kroz abdomen i eho se vraća nazad), on sakuplja slike brže i daje ih mnogo jasnije u vidu 3D snimka. Za razliku od njega 3D ultrazvuk daje sliku, ali ne i video snimak.

Četvrta dimenzija koju podrazumeva odnosi se na vreme, odnosno pokazuje pokrete fetusa u realnom vremenu 3D prikaza. Na taj način se dobija jasna slika događanja u materici uz jedinstvene i žive detalje, naročito u kasnijim fazama trudnoće kada roditelji imaju utisak da pred sobom vide već rođenu bebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: