Šta da očekujete kada beba nauči da hoda

Sa svega nekoliko meseci vaša beba ima pogled na svet iz potpuno drugačije perspektive. Njena vizija sveta, iako se samo malo podigla iznad zemlje, predstavlja početak za još veći razvoj njene motorike i mentalne sposobnosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 08.03.2017.

11:10

Default images

Kada bebe postanu aktivne i pokušavaju da otpuze tokom menjanja pelena, pelene sa trakama se tada teško mogu primeniti. To je najbolji trenutak da počnete da koristite Pampers gaćice. Pampers gaćice su lakše za stavljanje na aktivnu bebu od onih sa lepljenjem, jer imaju veliko prijanjanje i obezbeđuju suvoću do 12 časova. Bebe ne moraju da legnu kako bi se presvukle i potrebna su samo dva koraka kako bi se Pampers gaćice stavile!

Evo 4 aktivne radnje koje vaša beba može nesmetano da radi sa Pampers gaćicama,:

Trčanje

Većina beba nauči da hoda samostalno između 9 i 17 meseci, tako da će sa 18 meseci vaša beba već uveliko krstariti, što znači da je posebno važno da proverite da li je vaš dom siguran za vašu novu, pokretnu bebu. I čuvajte se: 6 meseci nakon što vaša beba nauči da hoda, ona će najverovatnije biti u stanju i da trči. Zato, zagrejte se i pripremite svoje patike!

Penjanje

“Gore” može postati nova omiljena reč vaše bebe i iznenada će u vašoj kući sve postati igračka za penjanje - od nameštaja i stepenica do kućnih ljubimaca i vaših nogu. Ovo je i pravo vreme za ulaganje u neke bebine aktivnosti koje uključuju penjanje. Tako da, kako biste bili sigurni, ostanite blizu svog malog u svakom trenutku.

Druženje

Čak i ako ste imali druga za igru ranije, mala je verovatnoća da je vaša beba zapravo znala šta da radi sa novim prijateljem pored sebe. Sve to će se promeniti tokom ovih meseci. Očekujte da vaše dete počne da obraća drugačiju pažnju na ljude oko sebe, čak i u druženju sa onom decom sa kojom je i do sada bila u kontaktu.

Pretvaranje

Igra pretvaranja je važna za razvoj i maštu vašeg deteta i veoma je delotvorna za njegov napredak. Nemojte se začuditi ako zateknete svoju bebu kako čavrlja sa svojim plišanim igračkama, umesto da hrani lutke. Podstaknite dete da koristi svoju maštu birajući igračke kao što su kostimi, kućice za lutke i posuđe za pravljenje hrane, koje će olakšati igru pretvaranja. Takođe, šireći igračke okolo ili noseći ih sa sobom, možete da pomognete detetu da razvije veštinu da nosi više stvari u isto vreme i razvije koordinaciju ruka-oko.

Razvoj je vrlo individualna stvar i svaki roditelj samo treba da prati svoju bebu i pruža joj podršku i ohrabruje je za dalju avanturu koju je ona sama već započela. Važna napomena svim roditeljima je da ne postavljaju sami dete u položaje za koje su pročitali da ono treba da izvede u određenom uzrastu. Neka se vaša beba razvija prirodno“, rekla je dr. Julka Damjanović, specijalista pedijatrije i neonatologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: