Zdravlje

Sreda, 20.03.2013.

08:00

"Od raka se ne brani, on se napada"

U cilju podizanja svesti javnosti, informisanja žena i edukacije o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, u Srbiji će se od ove godine 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Izvor: B92

Default images

Ovaj datum uvršten je u Kalendar javnog zdravlja Republike Srbije, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Povodom prvog obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovan niz događaja kojima će se skrenuti pažnja javnosti i žene podsetiti da odlaze na redovne lekarske preglede, jednom godišnje. Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke se uspešno može izlečiti.

Novi ciklus pregleda digitalnim mobilnim mamografom, tokom marta i aprila, u prigradskim opštinama Beograda – Barajevu i Sopotu, predstavljaće mogućnost da žene u ovim sredinama obave besplatne preglede.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke će se obeležavati svake godine, a datum 20. mart je odabran kao prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Srbija na ovaj način postaje bogatija za još jedan dan posvećen prevenciji bolesti i očuvanju javnog zdravlja.

Mart mesec je predložen i zbog simbolike koju nosi obeležavanje 8. marta, Dana žena, kada se uobičajeno posvećuje više pažnje ženama, što je prilika da se govori o pravu žena na zdravlje i unapređenje kvaliteta života.

U Srbiji do ove godine nije postojao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Mart je mesec posvećen borbi protiv karcinoma generalno, dok je oktobar mesec u kome se već godinama obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke.

Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Slavica Ðukiæ Dejanoviæ
Ovim povodom, u Domu Narodne Skupštine Srbije okupili su se predstavnici najviših državnih organa, zdravstvenih institucija koje se bave prevencijom i lečenjem malignih bolesti, brojne žene koje su preživele rak dojke i članovi njihovih porodica koji su im pružili podršku u ovoj teškoj borbi, kao i predstavnici kompanije Avon i Fonda B92, inicijatori ideje o uspostavljanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u našoj galeriji.

Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, izjavila je da sa zadovoljstvom učestvuje u obeležavanju prvog Nacionalnog dana za borbu protiv raka dojke. „Prevencija i rana dijagnostika su najefikasniji pristup unapređenju zdravlja, posebno kada je u pitanju kontrola malignih bolesti, koje su među najčešćim uzrocima oboljevanja i smrtnosti u Srbiji.

Rano dijagnostikovanje značajno povećava šanse za izlečenje i zato će ova godina biti u znaku skrining programa, koji će uspeti onda kada obuhvat žena, od 50-e do 69-e godine, bude približno 70 odsto, jer će to dovesti do značajnog pada smrtnosti. Cilj nam je nulta tolerancija na kasnu dijagnostiku“, naglasila je ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Više od stotinu žena koje su se izborile sa ovom teškom bolešću došle su iz svih krajeva Srbije da pošalju poruku ohrabrenja, jer svojim primerom pokazuju da se rak dojke može uspešno izlečiti ako se otkrije na vreme. Specijalnim gošćama su ovom prilikom uručene simbolične plakete, kao „pobednicama u najvećoj životnoj borbi – borbi za život“.
Veran Matiæ
„Dok smo zdravi i mladi, mislimo o mnogo čemu drugom što nam izgleda preče, ali bolest ne bira žrtve. Kada se jednom suočimo sa bitkom za život, moramo da skupimo svu snagu i hrabrost i da u toj bitci istrajemo. Veliku zahvalnost dugujem lekarima koji su mi pomogli da se izlečim i nastavim život, ali pre svega želim da kažem da je podrška porodice neizmerno važna i verujem da bez mojih najbližih ne bih u tome uspela.

Danas sam srećna majka i želim da moja poruka nade i ohrabrenja stigne odavde do svake žene kojoj je upućena“, rekla je Maja Arsić, iz Vranja, koja je u mladosti preživela rak dojke i posle uspešnog lečenja postala majka.

"Imam utisak da grešimo u strategiji. Stalno se branimo od raka, imamo pasivan odnos, u defanzivi smo, mnogo pažnje poklanjamo terapijama, lekovima ...", rekao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

"Umesto da napadnemo rak, da otvorimo najširi front protiv raka i da mu ne dozvolimo da se razvija, širi, da nas napada i radi šta hoce, da upravlja našim sudbinama i sudbinama naših najbližih. Umesto da čekamo da nam se pacijenti pojavljuju oboleli i u teškoj situaciji, potrebno je da sednemo u pokretne kamione mamografe, da uključimo sve digitalne i analogne mamografe, ima ih dovoljno, da pozovemo sve žene koje su u godinama kada ima je neophodan redovan preventivni pregled i ne izuvamo se dok se ne uspostavi mehanizam preventivnih pregleda koji će masovnije otrivati rak u najranijim fazama i saseći ga u korenu.

Ovo je bolest sa kojom nema taktiziranja, sa kojom ne smemo da se vadimo da nemamo novca jer upravo prevencijom štedimo ogroman novac, ne smemo se vaditi na neorganizovanost i slabosti zdravstvenog sistema jer je to čista predaja u opasnom ratu.

Ne smemo da dozvolimo situaciju kao što smo imali u jednom gradu da u bolnici postoje tri mamografa na kojima se dnevno pregledaju dve tri žene a da kada dodje pokretni mamograf za mesec dana se pregleda 4.000 žena i otkrije 20 kancera u ranom stadijumu i odmah operiše", rekao je on.

Solidarnost među ženama i sa ženama

„Kao veterani ove borbe i kao neko ko je dao svoj konkretan doprinos u kampanji za kupovinu prvog pokretnog mamografa u Srbiji, od posebne nam je važnosti da se zajednički front svakim danom širi. U ovom frontu nalaze se sve žene koje su odgovorne prema svom zdravlju, ali želimo da o raku dojke misle i one žene koje do sada nisu bile svesne važnosti prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, izjavio je Veran Matić.

„Zato će Fond B92 koristiti sve mogućnosti koje mu stoje na raspologanju, od medijskih do onih u kojima nastupamo kao posrednik između svih sektora od čije saradnje najviše zavisi uspeh u ovoj borbi, a to su na prvom mestu država, zatim civilni sektor, kao i društveno angažovane kompanije kao što je AVON, da ova poruka dođe do svake žene u Srbiji - 90% pravovremeno otkrivenih slučajeva je izlečivo.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke je zato važan trenutak u ovoj borbi jer nas još jednom podseća na sve ono što treba da uradimo da naše žene - majke, supruge, sestre i ćerke - budu zaštićene po standarima koji su uobičajeni za društva koja imaju odgovoran odnos prema životu svakog svog građanina odnosno građanke, izjavio je Veran Matić.

U ime kompanije Avon, direktorka Vesna Kovljenić se zahvalila svima koji su izašli u susret inicijativi za uvođenje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. „Avon je kompanija koja je tokom proteklih 127 godina u brojnim prilikama dokazala svoju posvećenost osnaživanju žena širom sveta i to ne samo pružajući im mogućnost da se razvijaju i napreduju, već i kroz brojne aktivnosti sa ciljem da pomogne ostvarivanje boljeg položaja žena u društvu. Ponosni smo što je Srbija dobila svoj Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i smatramo da je to veliki korak za sve nas.

Mi ćemo nastaviti i dalje da podržavamo programe koji imaju za cilj informisanje javnosti o ovoj bolesti, sa željom da ženama u Srbiji skrenemo pažnju da treba da vode računa o svom zdravlju, zbog sebe i svojih najbližih. Danas smo se okupili ovde sa nadom da će naša poruka ohrabrenja dopreti do svih žena kojima je potrebna podrška, jer želimo da znaju da u ovoj borbi nisu same,” rekla je Vesna Kovljenić.

Povodom obeležavanja prvog Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, najznačajnija zdanja u Beogradu i Novom Sadu u utorak i sredu u večernjim časovima su osvetljena ružičastom bojom koja simbolizuje borbu protiv raka dojke.

Nacionalni dan za borbu protiv raka dojke će ubuduće redovno biti obeležavan odgovarajućim manifestacijama, u cilju prevencije i kontinuiranog podizanja svesti o raku dojke tokom cele godine, a ne samo tokom oktobra, meseca kada se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke.

Inicijativu za uspostavljanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke su pokrenuli kompanija Avon i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Više fotografija ovog događaja možete pogledati u našoj galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: