Dijabetsko stopalo često u Srbiji

Svakih 30 sekundi u svetu se uradi amputacija noge zbog gangrene stopala izazvane šećernom bolešću, procena je Svetske zdravstvene organizacije. Dijabetesno stopalo je jedna od najtežih komplikacija šećerne bolesti a u Srbiji broj ovakvih bolesnika raste jer nema kvalitetne prevencije i edukacije obolelih.

Izvor: B92
tentwo.teneight / Flickr.com
tentwo.teneight / Flickr.com

Dijabetesno stopalo je skup oštećenja na kostima i mekim tkivima stopala koja nastaju kao posledica šećerne bolesti. Čak četvrtina obolelih doživi neki oblik ove teške komplikacije

"Pre nekoliko godina pojavila se rana na malom prstiju. To je bila jedna rana kao žulj." kaže jedna pacijentkinja.

"Pre šest godina sam dobio sećernu bolest. Pre nekoliko meseci sam primetio da sam dobio tromb a pre mesec dana sam bio u ovoj bolnici i odstranili su mi deo prstiju." kaže pacijent.

Dijabetesno stopalo nastaje kao posledica oštećenja nerava, propadanja krvnih sudova, a sve to neretko prati i infekcija. Problemi su najčešće udruženi pa je lečenje složeno i zahteva učešće lekara različitih specijalnosti. Infekcija je poseban problem jer se kod dijabetičara razvija naglo, gotovo preko noći.

Lazar Davidović, vaskularni hirurg, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS za B92 objašnjava: "Pacijentu koji ima oštećenje cirkulacije, napravi se bajpas ili nekakva druga procedura kojom ce se cirkulacija popraviti a on ipak nažalost izgubi nogu zbog toga sto se ne može iskontrolisati infekcija. Običan zulj recimo ili opekotina može da izazove infekciju koja za 24 sata ugrozi ponekada ne samo čitavu nogu pacijentu već mu ugrozi i život."

Dijabetesno stopalo se uspešnije leči kod obolelih kod kojih nema oštećenja cirkulacije. Ako je cirkulacija oštećena, što se pacijent ranije javi lekaru veće su šanse da se amputacija izbegne. Kontrolni pregled ultrazvukom je pouzdan. Napredovalo je i lečenje.

"Relativna novost je da se danas primenjuje dilatacija, proširivanje potkoleničnih krvnih sudova, što je do pre pet-šest godina bilo nemoguće jer sada za to postoje neophodni uređaji odnosno specijalno dizajnirani kateteri i baloni koji se koriste. To je veoma važno zato što su kod pacijenata sa dijabetesom veoma česti i najčešće oštećeni upravo ti potkoleni krvni sudovi." dodaje dr Davidović.

U Srbiji još uvek nisu obnovljena savetovališta za obolele od dijabetesa i edukacija nedostaje. A važna mera prevencije za sve dijabetičare je redovna higijena stopala i šira obuća.

Ukoliko manja oštećenja stopala već postoje lekari preporučuju upotrebu posebnih ortopedskih uložaka koji se mogu naći u većini apoteka ali i u nekim specijalizovanim prodavnicama.

Bolesti

Bolest vena - veliki problem i lako rešenje

Bolesti vena, pogotovo nogu ,predstavljaju jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema savremenog doba i smatra se da do 60% odraslih osoba ima neki oblik venske bolesti. Takođe, zbog rasprostranjenosti i mogućnosti komplikacija koje nastaju zanemarivanjem ovog oboljenja dolazi do značajnih medicinskih kao i društveno-socijalnih problema.

Bolesti utorak 19.01. 15:54 Komentara: 10

Veštačko srce kuca za novi život

“Neverovatno” je reč kojom dr Alan Karpentije opisuje oporavak pacijenta koji je pušten kući skoro šest meseci nakon ugradnje potpuno veštačkog srca. Šezdesetosmogodišnjak, koji zahteva da ostane anoniman, sada živi potpuno normalnim životom, prenosi sajt Newser.

Bolesti utorak 20.01. 19:12 Komentara: 3

Za 35 godina se neće umirati od raka

Čovečanstvo će u naredne tri i po decenije odneti najvažnije pobede u borbi protiv raka, koji će do 2050. prestati da bude smrtonosna bolest za ljude mlađe od 80 godina, tvrde naučnici sa Londonskog univerzitetskog koledža.

Bolesti ponedeljak 19.01. 15:21 Komentara: 34

Naučnici: Nema leka za slomljeno srce

Sindrom slomljenog srca nije samo fraza iz ljubavnih romana, već medicinski problem stručnog naziva Takocubo stresna kardiomioapatija (TSM). Veruje se da TSM nastaje zbog naglog lučenja adrenalina u stresnim situacijama, a naučnici kažu da, za razliku od onoga što se dešava u ljubavnim romanima, vreme ne uspeva da izleči sve.

Bolesti četvrtak 25.12. 13:20 Komentara: 22
strana 1 od 58 idi na stranu