Zdravlje

Četvrtak, 15.10.2009.

11:00

Joga - mudrost na delu

Iako postoji već hiljadama godina, a po Beogradu i Srbiji raširila se osamdesetih godina prošlog veka, jogu i dalje prati dosta nedoumica i zabluda, najčešće izazvanih neznanjem koje ovu drevnu veštinu svrstava i pod nečastive/sektaške sile!

Tekst: Ivana Ćirica i Peđa Popović
Izvor: YellowCab.rs

Izvor: B92

Default images

Oni koji tako misle verovatno ne znaju da aerobik, pilates, kalinetiks, tae bo i ostale politički korektne veštine svoju osnovu duguju upravo jogi. Zbog toga je Yellow Cab poput myth bustersa rešio da malo zagrebe po svetu joge, sa željom da demistifikuje tabue i otkrije neka od mesta u našem glavnom gradu gde se na kvalitetan način upražnjava ova veština izgradnje uma, duha i tela.

Za početak krenimo od značenja. Reč yoga dolazi iz korena sanskrtske reči yuj (juđ) koja označava povezivanje, spajanje, savez, sjedinjenje. Veruje se da je u početku postojalo 8.400.000 asana (udoban i stabilan položaj), upravo onoliko koliko se veruje da je potrebno inkarnacija za potpuno pročišćenje. No, da li zbog racionalnosti, zaboravnosti, nedovoljne pismenosti ili već nečeg drugog, do danas se održalo nekoliko stotina poza, a retki su oni koji znaju da izvedu četvorocifren broj položaja.

— Joga je stil života ili naše prirodno stanje. To je sloboda da svesno budemo onakvi kakvi jesmo i da živimo život bez straha i mentalnih ograničenja. Praktikovanjem joge postiže se usklađivanje energija, što se pozitivno odražava i na psihičko stanje — kaže za Yellow Cab Predrag Gnjatić, instruktor joge u Sidhasana Yoga Studiju ili, slobodno možemo reći, Kući joge.

U Beogradu, kao i u ostalom delu zapadnog sveta, najrasprostranjenija je hatha joga, koju čine položaji/asane — vežbe u pokretu usklađene sa disanjem (pranajama) — koje se uglavnom izvode u sedećem položaju.

Prema Predragovim rečima, ovakvom praksom može se postići veća gipkost, tj. elastičnost, otpušta se stres, poboljšava disanje, što je, prema učenju, osnova za duži život i zdravlje, povećava se snaga, poboljšava koncentracija, držanje tela, senzitivnost, pomeraju se granice izdržljivosti, fleksibilnosti i uživanja, a jača se i imunitet.

— Sa ispravljenom kičmom poboljšava se funkcionisanje mozga, osećaj za balans i koordinaciju, budnost uma i jasnoća misli. Otvaranje disanja ostvaruje se uporedo sa otvaranjem tela i srca, emocija. Ispravljanje kičme ide ruku podruku sa otvaranjem ramena, grudi, pluća, dijafragme, kukova, disanja i emocija. Konačno, kada nam se otvore disanje i srce, možemo slobodno da primimo i damo ljubav, možemo da ispunimo osnovnu svrhu naše ljudske prirode — objašnjava Predrag.

Naravno, ne preko noći, niti uzimanjem steroida ili jake proteinske hrane, već uz smiren um, koncentraciju, disanje, tj. ono najvažnije za razvijanje svesnosti.

— Rezultat svake akcije jeste srazmeran nivo svesnosti. Njenim razvijanjem postepeno počinjemo da uspostavljamo bolji kontakt sa telom, da čujemo informacije koje nam ono šalje, sveobuhvatnije shvatamo kakav je naš odnos sa okolinom, odakle dolaze inspiracije, misli, snovi, ideje. Kroz svesnost otkrivamo značaj svakog trenutka, radost življenja i dobijamo osećaj ispunjenosti — kaže za Yellow Cab Danica Miljković, koja vodi Gopi yoga centar.

Guru Predrag dodaje da jogisti postaju više prisutni i fokusirani u onome što se dešava u sadašnjem trenutku.

— Ljudima se povećava realna energija, entuzijazam, mir, optimizam i vera da oni stvarno mogu da učine nešto za svoj život — smatra on.

Štaviše, joga je, koliko je poznato, jedina fizička aktivnost koju možete da praktikujete i kada ste bolesni. Kako, zašto? Pa, dok vam tegovi ili običan aerobik troše energiju, joga usklađuje i usmerava energiju na bolne delove tela, praktično vas lečeći. Naravno, ovo se odnosi na teške bolesti.

Ipak, ma koliko pravilno radili, ključ je, prema Predragovim rečima, u „kvalitetu, a ne u onome šta radimo i koliko“.

— Tek kada se oslobođene energije izbalansiraju, naš um može da funkcioniše u miru i blagostanju. Vežbajući jogu mnogi su uspeli da reše neke životne probleme iako se njima nisu bavili. Vežbanjem su doveli energije u skladan odnos, oslobađajući se frustracija i potisnutog, uskraćujući „hranu“ koja je održavala u životu negativne programe — tvrdi Predrag.

MITOVI, LEGENDE I ZABLUDE

Kada bismo ih pustili, navedeni instruktori mogli bi ceo dan da pričaju o jogi, ali pošto nemamo toliko papira, savetujemo vam da se, ukoliko imate nedoumica, raspitate kod njih lično, jer vas sigurno neće odbiti. U međuvremenu, mi ćemo otkriti još neke istine o jogi, koju osim mistifikacije i svrstavanja uz onostrano prate i razne zablude.

Iako je stekla ogromnu popularnost na zapadu (uključujući i Srbiju), još ima ljudi koji misle da je joga sekta, šta god to značilo. Joga je učenje koje se oslanja na filozofske (ne i religijske) spise upanišade, koje datiraju još od sedmog veka p. n. e. S druge strane, iako drevna, neverovatno je koliko joga psihički i fizički poznaje čoveka, što je potvrdila i savremena medicina. Joga učenje sasvim je primenljivo i danas, u našoj, zapadnoj kulturi. Iz joge danas uzimamo ono što odgovara savremenom čoveku (najčešće iz hatha joge), bez dubljeg zadiranja u istorijat ili filozofiju, i prilagođavamo je čoveku današnjice. U stvari, joga koja se danas primenjuje i te kako je prilagođena našem ritmu života.

Dalje, veliki je broj onih koji misle da je joga namenjena samo za gipke i mršave, i da je ne mogu raditi starije osobe. To, naravno, nije tačno, jer se joga, pre svega, radi u granicama svojih mogućnosti. Ako vredno radite, te granice vremenom se pomeraju i verujte da ćete se već posle dva-tri meseca prijatno iznenaditi.

Takođe, da biste praktikovali jogu, nije potrebno odreći se svoga boga ili njegovog sina, proroka, pošto je joga oslobođena svih religijskih ili filozofskih zabluda, jer je čista praksa, a priznaćete — smiriti um disanjem u ritmu rada vežbi teško se može nazvati bogohuljenjem.

Jedna rasprostranjena zabluda jeste i to da je joga samo za žene. Doduše, istina je da žene često čine znatnu većinu, ali u početku, jogini su mahom bili muškarci. Joga je podjednako dobra za oba pola, bez razlike. Vežbe su iste, a druga stvar je što mačizam balkanskim muškarcima ne dozovljava da se bave jogom, već samo da dižu tegove.

Takođe, nije potrebno odreći se mesa ili cigareta da biste se bavili jogom, ali iskustvo govori da iako vam je sve dopušteno, oni koji vežbaju svojevoljno izbacuju neke loše navike.

Ako ste i posle svega skeptični, pogledajte kako izgledaju i u kakvoj su formi Madonna i Angelina Jolie. Ili, još bolje, pogledajte neverovatnog pisca, pevača i romantika Leonarda Cohena. Ovaj 75-godišnjak nedavno je očarao publiku u Beogradu, i to ne samo lirikom već i neverovatnom gipkošću i životnošću tokom sva tri sata koncerta.

TRUDNICE

Joga je jedna od retkih fizičkih aktivnosti koju bez bojazni mogu da upražnjavaju trudnice, mame, ali i bebe, a o tome nam govori instruktorka Mirjana Gnjatić iz Sidhasana Yoga Studija:

— Časovi joge za trudnice idealna su prilika da se buduće majke posvete svom i bebinom blagostanju. Joga će učiniti da se osećaju dobro, da se lakše kreću i dišu, ali i probude uspavane, skrivene ženske snage i povrate samopouzdanje. Radeći jogu, blagodeti koje doživljava majka prenose se i na bebu, stvarajući osnovu za zdrav život. Joga za trudnice kombinuje vežbe istezanja i jačanja radi povećanja snage i izdržljivosti, pripremajući nas za fizičke, emotivne i mentalne zahteve trudnoće i porođaja. Jogički položaji posebno izdvojeni i modifikovani za sve faze trudnoće blago stimulišu reproduktivne organe, nežno otvaraju i jačaju karlicu i mišiće karličnog dna. Cirkulacija je stimulisana, tako da se zadržavanje vode i oticanje tela smanjuje, a beba dobija više kiseonika i hranljivih materija. Redovno vežbanje jača zglobove i mišiće leđa, ramena i nogu, što otklanja bolove u leđima, poboljšava držanje — ispravlja narušenu posturu tela, ublažava bolove šijatičnog nerva. Tehnike disanja pomoći će trudnicama da se opuste i vrate pažnju na ono što im se upravo dešava. Disanje će stimulisati energiju, vratiti ih u balans i pomoći im da se u svakom trenutku povežu sa sobom i svojom bebom. Naučiće buduće majke kako da istovremeno budu mirne, fokusirane i svesne onoga što se dešava unutar njih, bez obzira na spoljašnje okruženje. Mame se šest nedelja posle porođaja vraćaju na jogu sa svojim bebama.

BESPLATNA ŠKOLA NA ADI

Na Adi Ciganliji će, zahvaljujući Joga centru Srbije, do 28. novembra 2009. svake subote od 16.30 biti organizovani besplatni promotivni časovi joge. Mesto okupljanja je Mama park koji se nalazi iza parkinga restorana Jezero, a časovi se održavaju u zatvorenom prostoru. Cilj ove akcije jeste da se građanima Beograda pruži mogućnost aktivnog načina psihofizičke rekreacije i relaksacije. Časovi se sastoje iz dve celine. U prvom delu izvode se asane sa vežbama disanja, a drugi deo posvećen je kratkim izlaganjima koja polaznike upućuju na to kako joga može pomoći u poboljšanju kvaliteta života i očuvanju psihofizičkog zdravlja.

Raspitajte se pa vidite gde biste mogli da nastavite.

LEGENDA

Poreklo joge vezuje se za jednu prastaru indijsku legendu:

Na jednom od nedostižnih vrhova Himalaja, na planini Kailasi, obitava vrhovni gospodar sveta, bog Šiva. Okružen bogovima, on uz njihovu muzičku pratnju igra svoju večitu igru kojom stvara, održava i razara ovaj svet i njegovim ritmom vibrira ceo svemir. Ovaj bog igrač, Šiva Natarađa (Shiva Nataraja), istovremeno je i vrhovni jogi koji, sedeći ukrštenih nogu u dubokoj božanskoj meditaciji, istražuje istinu i put za dostizanje savršenstva.

Jednom prilikom, kaže legenda, kad je Šiva svoju ženu, boginju Parvati, upućivao u tajnu joge, prisluškivala je jedna začarana riba. Ta riba se zatim pretvorila u čoveka, mudraca Matsvendru, i ljudima prenela ova božanska znanja.

Božansko poreklo joge mogu potvrditi glineni pečati nađeni u iskopinama Mohenđo Daro i Harape, za koje se pretpostavlja da predstavljaju samog boga Šivu u pozi meditacije. Od tog dalekog, maglovitog doba, preko usmenih predanja, joga ulazi u najstarije indijske pisane spomenike — vede i upanišade, Mahabharatu, a zatim u specijalizovanu literaturu — Patanđalijeve aforizme o jogi, Hatha yogu Pradipiku, Yoga Dipiku, Gheranda Samhitu i druge. Danas u celom svetu postoji obilje literature o jogi i sa rastom njene popularnosti povećava se i broj škola, od kojih su mnoge prilagođene potrebama savremenog čoveka.

MAGAZIN YELLOW CAB U OKTOBARSKOM IZDANJU DONOSI:

Krizni štab: Kako - za malo para

CINEMANIA

Jazzeri do jutra i dalje

Berlin, Njujork, Pešavar

BEMUS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: