GIF kao smrtonosno oružje: Na sud zbog tvita koji izaziva napad

Muškarac iz SAD je optužen za "napad smrtonosnim oružjem" zbog tvita poslatog poznatom američkom novinaru Kurtu Ajkenvaldu, koji je zbog animiranog gifa u poruci dobio napad epilepsije.

Izvor:
Podeli

FBI je uhapsio Džona Rejna Rivela (29) pre nekoliko dana nakon tromesečne istrage, a u optužnici se navodi da je osumnjičeni "bio potpuno svestan da šalje animiranu sliku sa stroboskopskim svetlom osobi koja je podložna napadima, kao i da je bio svestan da takve slike mogu da izazovu napade".

Tvit je sadržao i teksutalni deo "zaslužuješ napad zbog onoga što pišeš".

Advokati optuženog su naveli da se njihov klijent, inače marinac veteran koji je služio u Iraku i Avganistanu, kaje zbog svog postupka, kao i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, koji utiče na njegovo ponašanje.

Rivel je sa sada suspendovanog naloga @jew-goldstein poslao nekoliko poruka posle "napada" u kojima navodi da se "nada da će izazvati napad", da zna da Ajkenvald boluje od epilepsije kao i da će "videti da li će umreti".

Nakon poruke, Ajkenvaldova supruga je sa njegovog naloga poslala poruku Rivelu da je "izazvao napad i da će prijaviti napad policiji".

Ajkenvald je posle ovog incidenta trpeo posledice više dana, izgubio je osećaj u levoj ruci i teško je govorio nekoliko nedelja, naveli su njegovi advokati.

Kako je nedavno rekao, posle ovog incidenta dobio je slične animacije sa više od 40 naloga i sve podatke je prosledio policiji i agentima FBI-ja.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Reji Robo sam skenira i pakuje robu koju ste kupili

Reji Robo sam skenira robu i pakuje u kesu sve stvari koje ste kupili u prodavnici. Najnovija kasa, koju je napravio Panasonic, koristi male ID markice sa radio frekvencijom koje su pričvršćene na svaki artikl i pomoću njih sabere sve što se nalazi u korpi na kraju kupovine.

Vesti nedelja 23.04. 08:32 Komentara: 10
strana 1 od 1602 idi na stranu