Evropska unija sprema novu tužbu protiv Googlea

Pravni sukobi regulatornih tela Evropske unije i Googlea najverovatnije će dobiti još jedan nastavak.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2016.

09:45

Evropska unija sprema novu tužbu protiv Googlea

Foto: Thijs ter Haar/ Flickr.com Pažnja Evropske komisije za zaštitu tržišnog takmičenja već godinama je usmerena na Google i njihovo poslovanje na teritoriji Evropske unije.

I dok pojedini smatraju da EU ima pravo da nadzire Google koji se pretvorio u megalomansko čudovište koje gazi konkurenciju, drugi tvrde da je jedini cilj Evropske unije da ‘izmuze’ što više novca od Googlea, naročito putem nagodbi. Zbog niza pravnih zavrzlama, Google često mora da šalje svoje pravnike u sudnice širom Evrope, a uzrok novog nastavk mogao bi da bude mobilni operativni sistem Android.

Naime, komesar spomenute Evropske komisije za zaštitu tržišnog takmičenja, Margret Vestidžer, poslala je javnu i nedvosmislenu poruku kako se "prati Google i njegova poslovna politika vezana za Android".

Problem koji je prepoznala EU, ali i brojni korisnici Androida, vezan je za predinstalirane aplikacije koje moraju da budu integralni deo svakog uređaja, bez obzira na to koji je proizvođač u pitanju. Istina je da mnogi korisnici Androida ne žele da imaju neke od ‘osnovnih’ aplikacija koje im dolaze s Androidom, a pogotovo ih nervira činjenica da takve aplikacije ne mogu da deinstaliraju sa svojih uređaja. Upravo taj deo je polazišna tačka nove potencijalne tužbe.

Ukoliko se ispostavi da ovakav način distribucije uređaja s Androidom znači kršenje tržišnih pravila takmičenja i nekorektno ponašanje prema konkurenciji, Evropska unija će započeti još jednu pravnu bitku s Googleom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: