Kim Dotkom: Krenuo novi sajt "Mega"

Nekadašnji vlasnik Megaupload-a, Kim Dotkom, pokrenuo je novi sajt za razmenu podataka.

Tehnopolis

Izvor: B92, BBC

Nedelja, 20.01.2013.

10:00

Default images

Mega, novi sajt za razmenu podataka daje ljudima mogućnost da uploaduju i čuvaju fajlove raznih vrsta i predstavlja nastavak Megaupload sistema koji je ugašen prošlog januara.

Sajt je pokrenut danas rano ujutru a posle pokretanja Mege, usledila je grandiozna žurka u Dotkomovoj vili na Novom Zelandu, koja je bila praćena konferencijom za štmpu, ali i duhovitom inscenacijom dramatične racije od pre tačno godinu dana.

"Mega će biti ogromna, i ništa neće zaustaviti Megu, huaaa!" uzviknuo je Dotkom sa gigantske bine u dvorištu vile. Tada mu se iznad glave pojavio helikopter, a niz zidove kuće počeli su da se spuštaju lažni policajci.

Doktom je potom zapovedio svima da "prekinu ovo ludilo", a zatim se uz glasnu muziku prepustio plesu sa "čuvarkama" u mini suknjama.

Dotkom je izjavio da je novi sajt u potpunosti u skladu sa zakonom i da je svaki pokušaj da se sajt zatvori - uzaludan.

"Legalno, nema razloga zašto bi vlasti htele da ga ugase. Sajt je legitiman i ima pravo da postoji kao i Dropbox, Boxnet i svi drugi sajtovi tog tipa".

Ranije je obećao kako će svaki korisnik imati 50Gb slobodnog prostora, što je mnogo više od onoga što nudi konkurencija.

Novi servis korisnicima će omogućiti smeštanje šifriranih podataka, što znači da će oni biti čitljivi samo onima koji poseduju odgovarajući ključ.

Na ovaj način Dotkom se pravno zaštitio jer bi vlasti na serverima našle samo hrpu nečitljivih podataka.

Kriptografski ključ neće se nalaziti na Meginim serverima, što znači da uprava neće moći da čita podatke pa ni da preuzime odgovornost za razmenu piratskih datoteka.

"Ako neko pošalje nešto ilegalno u koverti preko poštanske službe, nećete zbog toga gasiti poštu", izjavio je Dotkom.

Američke vlasti nisu želele da komentarišu pojavu Mege i jedino su ukazale na sudski dokument u kojem je Dotkom obećao, tražeći puštanje na slobodu uz kauciju, da neće pokretati slični biznis kao što je bio Megaupload dok proces protiv njega ne bude završen.

Dotkom je demantovao da je novi sajt napravljen da provocira vlasti, ali je ipak izjavio da ga je njihova kampanja gašenja Megaupload-da prosto naterala da napravi nov, unapređen sajt.
Kako ocenjuje AP, radi se o činu nepokornosti prema tužiocima iz SAD koji traže ekstradiciju ovog nemačkog državljanina, optužujući ga da je preko Megaupload omogućavao besplatno skidanje tamo uskladištenih filmova, muzike, igara itd.

Postupajući po američkoj poternici, 76 novozelandskih policajaca je 20. januara 2012. godine u pratnji helikoptera upalo u Dotkomovu vilu,
lišilo ga slobode i zaplenilo mu imovinu. Mesec dana kasnije Dotkom je pušten uz kauciju, a potom je otkriveno da su nalozi za hapšenje bili neispravni i da su vlasti Novog Zelanda sve vreme to znale.

Do racije, Megaupload je bio jedan od najpopularnijih sajtova na Internetu. Američke vlasti su ga ugasile u januaru 2012, zaplenivši servere na kojima su korisnici sajta držali fajlove, kako one sa piratisanim materijalom tako i sopstvene - koje još nisu povratili.

SAD traže od Novog Zelanda da im isporuče ovog internet tajkuna, kojeg terete da je tvorcima filmova, muzike, igara naneo oko 500
miliona dolara štete na ime izgubljene dobiti usled kršenja autorskih prava.

Dotkom, međutim, tvrdi da ne može biti odgovoran za kršenje autorskih prava, pošto su to činili korisnici Megaupload-a a ne samMegaupload, i tvrdi da je taj sajt redovno postupao po zahtevima nosilaca prava - uklanjajući linkove ka piratisanom materijalu.

"Naša kompanija i njena imovina su nam oduzeti bez saslušanja", izjavio je Dotkom a prenosi AP. "Privatnost naših korisnika je narušena, komunikacije su prekinute i sloboda govora je napadnuta. Da budem jasan onima koji koriste zakon o autorskim pravima kao oružje za gušenje inovacije i konkurentnosti: Bićete skrajnuti sa puta istorije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: