Prihodi Facebooka nadmašili očekivanja

Među najočekivanijim finansijskim izveštajima sigurno je onaj koji je danas objavio Facebook, prvi kvartalni izveštaj od kako je ova kompanija izašla na berzu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

23:00

Default images

Analitičari su predviđali prihod od 1,1 milijardi dolara, ali je Facebook sa 1,18 milijardi ta predviđanja nadmašio, prenosi Mashable. Prošle godine u istom periodu ukupni prihodi bili su 895 miiona dolara.

Od reklama dolazi najveći deo prihoda - 992 miliona dolara u drugom kvartalu 2012. godine.

Zarada Facebooka po akciji iznosi 12 centi.

Najveća društvena mreža objavila je i da prema poslednjim podacima, zaključno sa 30. junom, postoji 552 miliona dnevno aktivnih korisnika i 955 miliona koji su aktivni na mesečnom nivou, što je porast od 29 posto u odnosu na prošlu godinu.

Što se korisnika na mobilnim platformama tiče, mesečno aktivnih je 543 miliona.

Ipak, izgleda da su investitori očekivali više, pa je vrednost akcija Facebook danas pala na 24 dolara, piše Mashable.

Šta je budućnost Facebooka

Monetizacija mobilnih platformi jedna je od slabih tačaka koju analitičari često pominju. A šta ako Facebook zaista prema sopstveni telefon?

On bi, smatra Karolina Milanezi, analitičar kompanije Gartner, morao imati konkurentske specifikacije.

"Korisnici ne žele da prave kompromis oko hardvera, što znači da Facebook mora da tržištu donese uređaj koji je u rangu sa Android telefonima više klase, ukoliko želi da ga shvate ozbiljno. Troškovi proizvodnje bili bi verovatno preveliki da bi se mogli pokriti prihodima od oglašavanja", rekla je Milanezo sa BBC.

Na kraju, realnost je da je najveći deo korisnika savršeno zadovoljan svojim telefonom sa Facebook aplikacijom na njemu i zapravo bi malo deo korisnika želeo telefon koji akcenat stavlja na društvenu mrežu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: