Spectrum slavi 30. rođendan

Okruglu godišnjicu računara uz koje su odrasle generacije današnjih kompjuteraša Google je obeležio posebnim doodleom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2012.

11:39

Default images

Šareni crtež pojavio se na naslovnici britanske verzije Googlea. Prikazuje borbu svetog Jurja (čiji se dan također obeležava 23. aprila) žutozelenim zmajem, u stilu Spectrumove osmobitne grafike, prepoznatljive generacijama korisnika računara, piše The Telegraph.

Mali britanski kompjuter s gumenim tipkama (zamenili su ih klasičnijim 1984. godine) imao je jednu od najvažnijih uloga u popularizaciji kućnih personalnih računara. Pamti se i po tome što je uveo grafiku visoke rezolucije (za tadašnja merila) u boji i kvalitetniji zvuk.

Na tržištu se pojavio 1982, kao naslednik modela ZX81, koji je do tada bio najprodavanijo računar na svetu. Prvo izdanje koštalo je u rasponu od 125 funti za osnovni do 175 funti za najskuplji model sa 48 KB memorije.

Iako se to čini sićušnim u današnjem svetu terabajta i gigabajta, Spectrum je mogao vrteti priličan broj programa, uključujući i one za obradu teksta, rad s bazama podataka i, naravno, igrice.

Pojavili su se tehnološki napredniji suparnici, poput Commodorea 64. No, Spectrum je uspeo da stvrori zajednicu vernih korisnika, za koju je napisano više od 23 hiljada softverskih naslova.

Mnogi među onima starijima od 30 godina prve su igre odigrali upravo na njemu - Boulder Dash, Manic Miner, R-Type... Čak su i brojne današnje igre, iako s daleko naprednijom grafikom, varijacija tih ranih uradaka.

Iako je 1992. zvanično ostao bez tehničke i softverske podrške, brojni programeri za personalne računare, Macove i telefone još uvek omogućavaju igranje digitalnih verzija igara za Spectrum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

6 h

Podeli: