Nortelov portofilo "prigrabili" IT giganti

Kanadska telekom firma Nortel koja je bankrotirala prodala je svoj poslednji patent portfolio za 4,5 milijardi dolara konzircijumu od šest firmi među kojima su Apple i Microsoft.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

15:21

Default images

Ostali članovi konzorcijuma su Sony, Research In Motion, Ericsson i EMC. RIM je u kupovini učestvovao sa oko 770 miliona dolara, a Ericsson sa 340 miliona, objavile su kompanije u zvaničnim saopštenjima.

Oko Nortelove imovine vođen je pravi „rat”, u kome su Google i Intel izgubili.

U portfoliju je preko 6.000 patenata i patentskih aplikacija iz najrazličitijih sfera od umrežavanja podataka do poluprovodnika.

Od januara 2009, kada je ozvaničio baknrot, Nortel je prodajom imovine zaradio oko 3,2 milijarde dolara.

Patenti su postali vrlo dragocen element intelektualnog vlasništva. Konačna cena je bila mnogo viša od procenjene sume između 1 i 2 milijarde i pokazuje kako se na tržištu vodi žestok rat oko patenata.

„Nortelov portfolio patenata sadrži preko 100 godina njihovih aktivnosti i tu se nalaze neki ključni patenti za industriju telekomunikacija”, kazao je Kasim Alfalahi, zadužen za intelektualnu svojinu u Ericssonu.

„Verujemo da je konzorcijum najbolje rešenje da se ovi patenti iskoriste na najbolji mogući način za našu industriju”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: