Android "krade" lične podatke

Prema podacima objavljene analize, čak 20 posto od ukupno 48.000 aplikacija dostupnih u online prodavnici Android Market imaju pristup "osetljivim" i privatnim podacima korisnika.

Izvor: T-Portal

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

09:18

Default images

Analitičari kompanije SMobile Systems "prošli su kroz" dobar deo dostupnih aplikacija u online prodavnici aplikacija namenjenoj mobilnim uređajima koje pokreće operativni sistem Android. Njihova saznanja prilično su zabrinjavajuća.

Oko 20 posto dostupnih aplikacija ima pristup ličnim podacima korisnika, a pet posto istih imaju mogućnost automatskog pozivanja telefonskih brojeva dok ih dva posto ima mogućnost slanja SMS poruka, i to sve bez znanja samih korisnika. SMobile Systems ističu da same aplikacije nisu zlonamerne, no ako pristup tim podacima dobije neka zlonamerna aplikacija korisnik bi se mogao naći u problemima.

Ipak, prilikom instalacije bilo koje aplikacije vlasnika uređaja na Androidu obaveštava se kojim će podacima aplikacija imati pristup, a što bi svaki od korisnika prilikom instalacije trebalo da proveri.

Googleov predstavnik odbacio je navode da aplikacije u Androidu mogu biti iskorišćene za krađu ličnih podataka korisnika. Prema njegovim rečima "svaka od aplikacija prolazi strogu proveru pre nego što se uvrsti u Android Market, a ako kojim slučajem prođe koja od njih ovaj proces i ako se kasnije pokaže malicioznom, ona vrlo brzo nestaje iz Android Marketa".

Upozoravajući izveštaj SMobile Systemsa možete pročitati na ovoj adresi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: