Kako da dobijete ono što želite

Malo firmi kod nas ima dovoljno obučeno osoblje i tim koji može da na pravi način napravi kvalitetan web sajt za svoju kompaniju. Zbog toga firme najčešće proces izrade web sajta poveravaju agencijama i kompanijama specijalizovanim za kreiranje uspešnih web sajtova.

Autor: Dejan Bizinger

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2006.

12:07

Default images

Ređe kompanije zapošljavaju osoblje koje će da bude zaposlen puno radno vreme na poslu održavanja web sajta iz prostog razloga što su današnji web sajtovi u najvećem broju slučajeva automatizovani pa je tako održavanje vrlo jednostavno. Ako želite da outsourcejute izradu web sajta najbolje je ponudu za izradu web sajta postavite na specijalizovane web forume kao što su Elitesecurity i Devprotalk ili na sajtovima za oglase kao što su Infostud i Economy. Možete razmotriti i postavljanje vašeg oglasa i na strane forume kao npr. SitePointForums ili na strane servise poslova kao što su Monster, Dice i Elance. Takođe, u slučaju da imate da izdvojite od 100 do 350 dolara mesečno za postavljanje oglasa za posao, može biti vrlo korisno da ga postavite na veoma poznate blogove koji sve više prate trend otvaranje servisa poslova: Authentic Jobs, GigaOM, CrunchBoard, 37 Signals, Joel on Software. Ovo su ujedno i veoma korisna mesta ukoliko se bavite web developingom i želite da radite za neku stranu kompaniju.

Vrlo je bitno da znate okvirne tržišne cene izrade web sajta. To iz prostog razloga da vam firme ne bi “prodavale maglu“ i da vam naplate višestruko veću cenu koju bi vam naplatila neka druga firma za sličan sajt. Takođe, to je bitno i zbog vas da se ne bi iznenadili sa ponuđenom cenom izrade web sajta. Znači da ne dođete u situaciji da vam neko priča priču kako je važno biti na Internetu kako bi za vašu firmu saznao čitav svet i za to isto vam naplate nekoliko hiljade evra. Naravno, klijenti tek obično shvate da je sve to šarena laža i da vas neće videti ceo svet nego onoliko ljudi za koliko se vi znanjem i novcem potrudite. Treba da znate da na Internetu ne važi mit: “Napravite sajt i klijenti će sami doći.“

Projektna dokumentacija

Bez obzira da li ćete proces izrade sajta poveriti nekoj agenciji ili ako će vaše osoblje da uradi web sajt tj. ako će izrada sajta biti inhouse, vrlo je bitno da imate i tražite projektnu dokumentaciju za web sajt. Zašto je projektna dokumentacija važna?

Dobro napisana projektna dokumentacija je bitna koliko i dobar temelj pri izgradnji kuće. Koristeći projektnu dokumentaciju na najbolji način možete da predvidite troškove budućeg projekta, u ovom slučaju izrade web sajta. Opšti model upravljanja projektom se sastoji iz: postavljanja cilja, planiranja i dizajna, organizacija i implementacija i kontrole projekta.

Da bi dobili sta želite morate da kažete šta želite. Zbog toga je prvi korak u izradi projektne dokumentacije anketiranje vas kao klijenta od strane firme koja će napraviti web sajt. Jedna od najvažnijih stavki u anketiranju je odgovor na pitanja koju vrstu sajta želite i šta želite da postignete? Neće biti isti sajt i projektna dokumentacija ako želite da imate sajt u vidu brošure, sajt sa dinamičkim menjanjem sadržaja, sajt koji koristi napredan content management system ili ako želite da prodajete robu preko Interneta tj. da imate e-commerce sajt. Takođe, nije isto ako želite da vaš sajt bude orijentisan ka vašim distributerima i poslovnim partnerima tj. da bude B2B ili da bude namenjen vašim potrošačima tj. da bude B2C.

Sve u svemu, nakon što odgovorite na pitanja koja vam web development firma postavi, taj dokument ćete trebati potpisati kako bi se zaštitile obe strane od eventualnih kasnijih nesporazuma. Firma koja izrađuje web sajt se na taj način zaštićuje da ne možete kasnije reći da ste hteli nešto drugo, a vi da se zaštite tako što jasno na dokumentu imate ono što ste tražili a kada dobijete gotov web sajt da vidite da li ste stvarno to i dobili. U fazi pripreme projekta se utvrđuje i predviđeni budžet i vremenski okvir završetka projekta. I jedno i drugo je važno kako ne biste imali troškove veće od predviđenih i da web sajt dobijete u predviđenom roku. Tu možete da specificirate i penale koje će dizajnerski tim platiti u slučaju da web projekat ne bude bio završen u predviđenom roku.

Kada web development firma dobije odgovore od vas kao klijenta, pristupa se planiranju i dizajnu izrade web sajta. U ovom procesu se stvara samo model ili skica budućeg web projekta. Vodi se računa da se zadovolje zahtevi klijenta iz faze pripreme. Takođe, u ovoj fazi se posvećuje pažnja budućoj informacionoj arhitekturi i interfejs dizajnu vašeg web sajta. Vrlo je bitno da se u projektnoj dokumentaciji jasno planira buduća organizacija vašeg web sajta ali i da se ostavi dovoljno prostora za eventualne kasnije izmene. Projektna dokumentacija je bitna kako bi se definisali svi procesi u izradi web projekta kako ako bude bilo potrebe da se web sajt nadogradi to uradi na što efikasniji nacin, pogotovo ako firma koja bude radila na nadogradnji vašeg web sajta ne bude ista firma koja je radila vaš prvobitni web sajt.

Nakon završetka faze planiranja i dizajna i nakon što vi odobrite isti pristupa se fazi implementaciji izrade web projekta. Pri završenoj implementaciji vrši se provera sajta da li je u skladu sa vašim početnim zahtevima.

Ukoliko se koristi projektna dokumentacija ostvaruje se i prisniji kontakt na relaciji izvođač-klijent jer obe strane imaju veću sigurnost i češće se sastaju. Takođe, pre nego što izaberete web development firmu, pored njihovih prethodnih web sajtova koje su napravili možete da vidite i njihove projektne dokumentacije da vidite način na koji rade. Najbitnije je da bez obzira koga izaberete da radi vaš kompanijski web sajt da se ne rukovodite samo cenom i da ne nudite posao “klincu iz komšiluka“ samo zato što je najjeftiniji. Obično su najbolje ponude one u srednjem cenovnom rangu. Lično kada na nekom tenderu vidim da se cena izrade projekta donosi najviše poena kod donošenja odluka o izvođaču projekta meni sve to deluje malo neozbiljno. Ne zaboravite da je najskuplja investicija – ona koja se plaća dva puta.

Tekst objavljen u E magazinu.

Dejan Bizinger je web menadžer B92.net a piše i Internet marketing blog na engleskom jeziku po imenu eMarketingBlog.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: