FB - značajne promene privatnosti

Kada se govori o privatnosti na Facebooku, komentari su mahom negativni. U više navrata bilo je kršenja privatnosti podataka korisnika, a kako se konkurencija zaoštrila, iz ove kompanije odlučili su se na promene.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2011.

10:09

Default images

Promene, koje pojedini nazivaju najvećim u istoriji Facebooka, učiniće da korisnicima bude jasnije šta dele, sa kim dele, ali im pružaju i kontrolu oko toga šta drugi mogu deliti o njima.

Glavna promena, prema navodima iz zvaničnog saopštenja, tiče se pomeranja informacija o tome ko šta vidi iz dela o podešavanjima na znatno vidljivije mesto - odmah pored posta ili fotografije.
Konstatujući da "nikada ne treba da se na vašem profilu pojavljuju stvari koje vi ne želite, niti da se ikada pitate ko sve može videti stvari koji se tu nalaze", Facebook sada uvodi opciju koja vam jednim klikom omogućava uvid u to ko vidi određeni sadržaj, a isto toliko je potrebno i promenite podešavanja.

Kako bi uslišili želje onih kojima je smetalo to što su svi postovi i fotografije na kojima su tagovani odmah vidljivi, iz ove kompanije rešili su da uvedu dodatak korak - odobravanje. Isto tako, korisnici sada imaju mogućnost odobravanja tagovanja na svojim fotografijama.
Tagovati sada možete i ljude koji se ne nalaze na vašoj listi prijatelja, ali će oni morati da odobre taj tag.

Jedna stara opcija, View Profile As, koja je omogućavala korisnicima da vide kako njihovi prijatelji vide njihov profil, sada je iz podešavanja prebačena na glavnu stranu.
Druga stara opcija, odabir sa kim delite koji post, sada je dobila unapređenje - mogućnost naknadnog odabira grupe.

Osim ovih promena, Facebook se odlučio i za neke kozmetičke, pa se Everyone, u značenju ono što objavite potencijalno je vidljivo svima na internetu, sada se zove Public (da li je neko rekao Google Plus?).

Nove opcije biće omogućene korisnicima širom sveta u narednim danima, a kada budu, korisnici će moći da prođu kroz virtualnu turu kako bi se bolje upoznali sa novitetima.

Po pravilu, konkurencija bi trebalo da učini da se kompanije više bore za svoje korisnike donoseći im bolje proizvode.

Da li je Facebook samo zbog konkurencije odlučio da se najzad ozbiljnije pozabavi pritužbama korisnika ili ne, u krajnjem slučaju nije toliko ni bitno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: