YouTube menja izgled

Google tiho preuređuje izgled YouTube stranice, tako što ga oslobađa od postojeće pretrpanosti. Novi minimalistički dizajn će navodno više odgovarati širokom spektru sadržaja koje na njega postavljaju korisnici i koji su uvek bili suprotnost filmovima standardne dužine.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2010.

10:07

Default images

Prigušujući „glas“ starog dizajna, YouTube se nada da će se video bolje istaći iz svega drugog na njegovim stranama. Donošenje odluke da se krene ovim putem podstaknuto je delimično potrebom da se ujednači ton lokacije – što je suptilan ali značajan potez.

Sa novog dizajna može se vratiti na stari pomoću opcije u gornjem desnom uglu.

Svi korisnici YouTubea uočiće promene tokom sledećih nekoliko nedelja. U novoj verziji će rezultati pretraživanja, spiskovi reprodukovanja ili preporučeni video snimci pratiti gledaoce na lokaciji u zavisnosti od toga kako su pronašli dati video. To znači da se gomila rezultata pretraživanja može pogledati bez klika na strelicu „nazad“ ubrowseru. YouTube se nada da će na ovaj način produžiti vreme provedeno u gledanju.

„Prikrivena“ strategija kojom se YouTube redizajnira ide za tim da se ovo mesto učini primerenijim za filmove normalne dužine. Njen ključni cilj je da okupi što širi spektar stvaralaca videa, uključujući profesionalne kreatore filmova i eventualno holivudske studije, kao deo novog servisa za rentiranje videa koji je najavljen u sredu, a počeo da radi u petak.

Strane su sad toliko ogoljene da ne sadrže moto „Broadcast Yourself“ ili dobro poznati sistem ocenjivanja s pet zvezdica. U novom (binarnom) sistemu postoje samo opcije „sviđa mi se“ i „ne sviđa mi se“ . Kad nečemu date ocenu sviđa mi se (Like), to odmah ulazi u vaš spisak favorita. (Opcija „ne sviđa mi se“ predstavljena je palcem nadole.) Pored toga, odeljak s komentarima nema naslov, jer ljudi i bez njega uočavaju da su to komentari.

Novi dizajn ostavlja utisak čistijeg interfejsa, što će YouTubeu pomoći da postigne svoj cilj – upućivanje posetilaca na video sadržaje umesto na druge elemente strane, što je nesumnjivo važan detalj dizajna kad se video plaća, a YouTube i proizvođači videa se nadaju da će se plaćati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: