Tehnopolis

Subota, 28.11.2015.

14:50

Wikimedia Srbije obeležava 10 godina postojanja

Wikimedia Serbia, neprofitno, nestranačko i nevladino udruženje, koje stoji iza projekta najveće južnoslovenske onlajn enciklopedije - Wikipedije na srpskom jeziku i drugih sličnih Wiki projekata, 3. decembra proslavlja 10 godina rada.

Izvor: Tanjug

Default images
Саша Стефановић / Wikimedia Serbia

Konferencija za medije povodom obeležavanja jubileja biće održana u sredu, 2. decembra, u Startit centru, Savska 5, sa početkom u 18 sati. O nastanku i razvoju udruženja govoriće predsednik Wikimedia Serbia Filip Maljković, kao i osnivači i članovi Upravnog i Akademskog odbora Miloš Rančić, Dragan Satarić, Đorđe Stakić, Goran Obradović i Jelena Prodanović.

Na svečanoj proslavi biće uručene Zahvalnice za doprinos promociji slobodnog znanja dugogodišnjim partnerima i saradnicima, urednicima Wikipedije, volonterima. Program će biti upotpunjen projekcijom najboljih fotografija sa foto-konkursa "Wiki voli Zemlju".

Wikimeda Srbije osnovana je 2005. godine, kao peti zvanični ogranak Wikimedia Foundation u svetu. Amatersko udruženje koje je okupilo nekolicinu entuzijasta oko Wikipedije naraslo je u organizaciju koja danas broji preko 100 članova.

Najpoznatiji i najveći projekat je Wikipedia na srpskom jeziku, ali se razvijaju i projekti Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikiizvornik, Vikičitati, kao i Obrazovni program, foto-konkursi, takmičenja u pisanju članaka na Wikipediji, ali i saradnje sa brojnim institucijama kulture: bibliotekama, muzejima, arhivima, galerijama i drugim organizacijama.

Wikimedia Srbije bila je nosilac lokalizacije i integrisanja slobodnih licenci (Creative Commons) u međunarodno priznat sistem, međunarodnih okupljanja, regionalnih konferencija, festivala kulture, tribina, seminara i radionica o slobodnim sadržajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: