Test: Utok 900D

Utok je brend poreklom iz Rumunije, a čitava njihova ideja poslovanja zasniva se na ponudi cenovno pristupačnih prenosivih uređaja (smartfoni i tableti). Model o kojem danas pišemo u potpunosti prati tu filozofiju.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Dragoljub Radovanoviæ / Benchmark.rs

Četvrtak, 29.01.2015.

12:02

Default images

Ovom prilikom vam predstavljamo primetno veći 9-inčni 900D. Odlikuje ga dvojezgarni procesor unutar Rockchip čipseta, jedan gigabajt radne memorije, osam gigabajta skladišta, a sa softverske strane tu je nešto starija Jelly Bean 4.2 verzija Androida. Može se reći, relativno skroman tablet po isto tako skromnoj ceni...

Utok je brend poreklom iz Rumunije, a čitava njihova ideja poslovanja zasniva se na ponudi cenovno pristupačnih prenosivih uređaja (smartfoni i tableti). Model o kojem danas pišemo u potpunosti prati tu filozofiju, tako da je po ceni od 11.990 RSD zaista među jeftinijim tabletima sa dijagonalom ekrana većom od 7 ili 8 inča - konkretno 9 inča ovom slučaju. Pogledajmo kako 900D stoji po pitanju specifikacija.

Hardver

Model koji smo imali priliku da testiramo ne bismo mogli nazvati previše interesantnim kada je reč o hardveru koji poseduje, mada mu sama cena ograničava prisustvo boljih specifikacija. Dok je 7-inčni Utok i700 dolazio sa Intel Atom platformom, veći 900D nudi rešenje kompanije Rockchip, pa ovde imamo njihov RK3026 čipset. U pitanju je kombinacija dvojezgarnog Cortex A9 procesora na 1 GHz i Mali-400MP2 grafičkog čipa, a za ne tako visoku rezoluciju od 800x480 piksela, ovo je sasvim solidno rešenje.

Radna memorija je standardna za nižu klasu i iznosi 1GB DDR3 RAM-a, skladište je veličine 8GB, koje se može proširiti upotrebom microSD kartica do 32GB-a. Na tabletu su prisutne dve kamere nižih rezolucija - 2MP zadnja i 0.3MP prednja. Po pitanju baterije,Utok 900D nudi 5200 mAh kapaciteta, u Litijum Polimer izvedbi.

Dizajn, softver

Cenovno pristupačni tableti generalno nemaju preterano maštovit dizajn, a Utok 900D nije izuzetak pa donosi "generički" izgled. Pakovanje ovog 9-inčnog modela je prepoznatljivo kao i kod drugih Utok uređaja - velika fotografija napred, šarene odlike sa strane, detaljne specifikacije pozadi. Unutar kutije nalazi se punjač koji nije microUSB tipa, korisni OTG adapter, i naravno microUSB kabl. Zaobljene ivice, široke crne trake i prednja kamera u ćošku krase prednju stranu uređaja.

Kao i Utok i700, većina portova i dugmića smešteno je na jednu stranu, može se reći gornju ili desnu gde imamo - ulaz za punjač, microUSB, 3.5mm priključak, power dugme, a na dužoj strani pored volume tastera nalazi se i nešto što prvi put srećemo na tabletu - fizičko Back dugme. Pozadina je plastična, prošarana linijama kako bi imitirala brušen metal, i na njoj se nalazi microSD slot, 2MP kamera i zvučnik.

S obzirom na to da je reč o 9-inčnom tabletu, oznake sugerišu da je podrazumevana orijentacija tableta horizontalna, mada nije pogrešno koristiti ga i u uspravnom položaju.

Softver

Jelly Bean 4.2 u ovom trenutku i nije baš tako sveža verzija Androida, a dok jeste malo starija, ona i dalje ostaje sasvim upotrebljiva. Korisnički interfejs je AOSP tipa, takoreći dobro poznati Stock, što je po našem mišljenju plus. Zbog niže rezolucije ekrana, u horizontalnoj orijentaciji je nekako zbijen po našem mišljenju, pa smo ga više koristili u uspravnom položaju.

Dodatak navigacionom baru je i posebna prečica za Screenshot, a notifikacioni panel je starijeg tipa još od vremena Ice Cream Sandwich verzija, smešten je u ćošak - ne povlači se sa vrha ekrana. Preinstaliranih 3rd party aplikacija ima svega nekoliko - Apkinstaller, Explorer i WiFiDisplay, ostatak su podrazumevane Google aplikacije.

Utisci u radu

Prednost većeg 9-inčnog ekrana u odnosu na 7-inčne ili 8-inčne je još veća površina za konzumaciju sadržaja i surfovanje. S obzirom i da je fizički veći, ujedno je i manje prenosiviji. Rezolucija ekrana u slučaju ovog modela nestandardno je niska - 840 x 480 tačaka na 9 inča, nudeći cifru od samo 103 piksela po inču. Ekran je TFT TN tipa, pa su uglovi gledanja ograničeni.

Prikaz ne oduševljava, a evo i vrednosti koje smo izmerili pomoću našeg kolorimetra. Delta E se penje do cifre 12.88, Gamma kriva ima veće odstupanje sa vrednošću od 1.55, a temperatura boja je vrlo hladna - 102640 Kelvina. Na maksimalnom osvetljenju zabeleženo je 182cd/m2, pa ekran nije tako svetao.

Kakav je Utok 900D po pitanju performansi? Možemo reći da funkcioniše bez većeg seckanja i kočenja, ali kao što možete zamisliti, niža frekvencija od 1GHz nudi slabiju brzinu izvršavanja operacija. Grafičke performanse su takođe vrlo osrednje, pa je pomenuti Rockchip čipset sveukupno nešto slabiji, ali dovoljno jak da bismo ga nazvali upotrebljivim.

S obzirom da je maksimalna svetlina od 182 cd/m2 niža od naše cifre od 250cd/m2, osvetljenje je jednostavno postavljeno na maksimum, gde je 5200 mAh uspela da izvuče vrlo solidan rezultat od 4 sata i 51 minuta surfovanja, što je iskreno i više nego što smo očekivali za nižu klasu uređaja.

Zaključak

Kao što smo pomenuli na samom početku teksta, Utok 900D je vrlo skroman tablet sa niskom cenom. Ono što može da ponudi korisniku je prostraniji 9-inčni ekran, AOSP korisnički interfejs i pristojnu autonomiju. Podržava OTG, u pakovanju je uključen i potreban kabl-adapter, pa se na njega mogu nakačiti razni USB uređaji, fleš stikovi, eksterni hard diskovi, itd.

Tu su naravno i očekivane negativne stavke vezane za ekran, kao što su kvaltitet prikaza i niska rezolucija, te slaba svetlina ekrana. Prisutan čipset nudi upotrebljive performanse, ali 900D je generalno nešto sporiji tablet, što nije bilo neočekivano za ovaj cenovni rang...

Izvor: Benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: