Vaš sledeći Android uređaj

Nedavno se na tržištu pojavio Samsungov Android fotoaparat Galaxy Camera 100, praktično računar i fotoaparat u isto vreme.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

13:33

Default images

Hardverske snage kao najbolji Android telefon i foto mogućnosti na nivou poluamaterskih fotoaparata, reč je o dosta revolucionarnom uređaju, ne zato što ćemo sutra svi imati GC100 ili njegove naslednike, već jer pokazuje da vredi razmišljati o budućnosti u kojoj ćemo sa sobom nositi po nekoliko malih pametnih uređaja, i to kako stvari stoje, najverovatnije svih na Androidu. Konstantna internet veza za apload fotografija i Android 4.1 interfejs na ekranu od 5 inča su nešto što od fotoaparata pravi super-fotoaparat, posebno za one koji slikaju aktivno i žele brzo da objave (Zamislite kako slikate VIP žurku i svaka fotografija automatski ide na Twitter).

GC100 ima slot za 3G karticu kako bi fotografije mogle da se postave na internet čim se snime, a ako ste u blizini neke otvorene bežične mreže, tu je i Wi-Fi. Odlično je znati da je vaš aparat konstantno konektovan na internet sa 3G karticom, ali to u praksi znači da se morate pretplatiti na još jednu karticu, pored one koju već koristite u telefonu. To danas i nije veliki trošak. U Telekomu, na primer, kartica sa 2GB saobraćaja košta svega 407 dinara sa PDV-om mesečno, iako treba biti pažljiv i ne aplodovati fotografije u punoj rezoluciji, jer inače neće vam dugo trajati kredit. Ako već imate tablet u kome je 3G kartica, možete koristiti tu karticu. Bežično povezivanje veoma je zgodno ne samo za vezu sa internetom, već i za povezivanje sa drugim uređajima. Ako snimate grupnu fotografiju možete se povezati sa pet telefona simultano, i kako budete snimali fotografije one će se automatski prebacivati na uređaje vaših prijatelja, što je zaista zgodno. Fotografije koje napravite mogu se i automatski aplodovati na Samsungov cloud, a ovo je funkcija koja će početi sa radom tokom proleća.

Maksimalna rezolucija slika je 16 Mpx, a videa Full HD na 30 FPS, a sve se čuva na SDHC karticama i 8GB interne memorije. Optički zoom je čak 21x, što je stvarno impresivno, otvor blende je f2.8-5.9 a CMOS senzor je od 1/2.3 inča. GC100 poseduje dvostruku stabilizaciju, 7 filtera fotografija i autofokus koji može biti automatski, multi AF ili tač AF na mestu koje odredite prstom. Kamera poseduje obilje modova, od kojih su mnogi vrlo napredni, kao što je action freeze ili best face mod koji radi tako što se slika serija brzih slika grupe nepomičnih osoba a vi potom birate koja će se lica naći na finalnoj slici (tako niko neće žmureti ili imati čudan izraz). Kada već govorimo o brzini slikanja CG100 spreman je za fotografisanje 3 sekunde od uključivanja, za novu fotografiju spreman je za 0.4-1.7 sekundi, zavisno od toga koliko se promenio kadar, a u burst modu može da snimi čak 20 fotografija i za nekoliko sekundi spreman je za novi burst. (Specifikacije).
Jedna od zanimljivih funkcija GC100 je i snimanje usporenih snimaka. U tom slučaju aparat pravi čak 120 frejmova u sekundi u 768x512 rezoluciji, tako da dobijate usporeni snimak visokog kvaliteta kada se kasnije pusti sporije nego što je snimljen. Pažnju privlače i glasovne komande, koje Samsung danas razvija na gotovo svim svojim uređajima, od televizora nadalje, a posebno kod fotoaparata ovo može biti korisno jer su vam često obe ruke zauzete držanjem uređaja, pa mu možete reći da zumira bez drmanja kadra ili stati ispred fotoaparata i reći mu da slika kada ste vi spremni, umesto da se oslanjate na tajmer.

U Srbiji je ovaj uređaj od nedavno u prodaji, a cena je na nivou poluprofesionalnih fotoaparata. Možete ga pronaći na www.winwin.rs .

Poređenjem ovog modela sa fotoaparatima slične cene, oko 500 evra, vidimo tipičnog cenovnog konkurenta, Canon SX50HS. Razlika je ogromna, jer ovaj Canon je sve ono što GC100 nije i obrnuto. Samsung ima veći ekran, računar u sebi i Android operativni sistem, dok SX50 nema čak ni Wi-Fi. Sa druge strane, SX50 ima 50x optički zum, širi ugao slikanja i veću osetljivost. Prvi je namenjen opštoj populaciji a drugi fotorgafima. Zato GC100 praktično i nema konkurenciju jer fotoaparati klasičnog tipa i slične cene blede pred njim po mogućnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: