Lenovo IdeaPad A1000

Nakon Lenovo telefona, na test nam je stigao multimedijalni Lenovo tablet nižeg cenovnog ranga koji poseduje stereo zvučnike i ugrađeni Dolby Digital Plus.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ

Sreda, 06.11.2013.

10:11

Default images

Lenovo A1000 je povoljniji tablet sa ekranom od 7 inča kome je glavna namena pregled multimedijalnog sadržaja. Zbog skromnih dimenzija i oblih strana, vrlo je lak za nošenje u torbici, rancu ili u većem džepu. Ali kako se ovaj model pokazao na našem testu?

Fizički izgled

A1000 tablet spada u klasu manjih tableta sa ekranom dijagonale 7 inča. U potpunosti je izrađen od plastike, ali je izuzetno čvrst i dobro je sklopljen, pa se ne javlja nikakvo krckanje.

Na prednjoj strani pažnju privlači srebrna lajsna koja uokviruje ekran, kao i „Lenovo“ natpis ispod ekrana. Jedan zvučnik nalazi se na gornjoj strani i prekriven je metalnom mrežicom, dok je u blizini prednja kamera rezolucije 1.3Mpix. Ispod natpisa „Lenovo“, simetrično u odnosu na gornji deo tableta, nalazi se drugi zvučnik. Mnogo nam se dopalo što je Lenovo pozicionirao dva stereo zvučnika na prednju stranu tableta, tako da se zvuk iz filmova ili muzika direktno emituje ka korisniku tableta.
Na gornjoj strani nalazi se microUSB konektor, koji služi za punjenje i povezivanje sa računarom, ali i za povezivanje sa USB flash memorijom, mišem, tastaturom, džojstikom ili nekim drugim USB uređajem, a sve preko USB OTG kablića. Na žalost, takav kablić se ne nalazi u pakovanju sa tabletom. Pored microUSB konektora nalazi se konektor za slušalice od 3.5mm, dok je taster za uključivanje tableta uz drugu ivicu na toj strani.

Tasteri za kontrolu zvuka nalaze se na desnoj strani, dok je mikrofon na donjoj strani.

Zadnja strana tableta je obla i glatka. Još jednom vidimo znak Lenovo, ali malo većih dimenzija, dok je vidljiv i Dolby Digital Plus znak izrađen u istom maniru. Na levoj strani, uz ivicu, nalazi se poklopac slota za memorijsku karticu. Moguće je ubaciti memorijsku karticu kapaciteta do 32GB. Na desnoj strani nalazi se poklopac ispod koga se ne nalazi... ništa. Pretpostavljamo da je u pitanju slot za SIM karticu za model koji poseduje tu mogućnost, ovaj je ne poseduje i zato je prekriven.
Displej

Lenovo IdeaPad A1000 poseduje displej dijagonale 7 inča i izrađen je u TN LCD tehnologiji, koja se ne može pohvaliti nekim snažnim bojama ili širokim uglovima vidljivosti. Takav je slučaj i kod ovog modela. Displej je izrađen i postavljen tako da je normalno korišćenje kada se tablet drži horizontalno, a Lenovo natpis na desnoj strani. Gledajući tako displej tableta, prikaz je dobar, mada su boje bleđe nego kod IPS panela. Sa donje strane prikaz je svetliji, dok je sa gornje tamniji, što je standardno za ovakvu vrstu panela. Sa leve i desne strane nije tako loš i sadržaj na ekranu je vidljiv. Prava je šteta što Lenovo nije ugradio IPS panel u ovaj multimedijalni tablet, jer je kvalitet prikaza od velike važnosti za pregled videa.

Softver

Lenovo je u ovaj model implementirao Android verzije 4.1.2 (Jelly Bean), koji je sada vremešan, ali je i dalje vrlo dobar. Ugrađeni Android sistem prošao je minimalne izmene od strane kompanije Lenovo. Vrlo je nalik Google-ovom okruženju, ali su u notifikacionom meniju dodate funkcije poput tastera za brzu aktivaciju i deaktivaciju opcija poput WiFi, Bluetooth, GPS, itd.
Prisutan je i mali broj widget-a kompanije Lenovo, poput vremenske prognoze, velikih foldera za sortiranje aplikacija (Posao, Media, Igre, Alati, itd.) i podsetnika.
U podešavanjima dodata je opcija Dolby Digital Plus koja je, u stvari, napredniji ekvilajzer za podešavanje zvuka pri puštanju videa ili muzike. Ona funkcioniše samo sa slušalicama i promena u boji zvuka je vrlo primetna. Moguće je podesiti zvuk baš kako Vama odgovara. Vrlo smo zadovoljni kvalitetom i jačinom zvuka na slušalicama, ali i na zvučnicima samog tablet računara, što je odlično za multimedijalni uređaj.
Priču o multimedijalnim mogućnostima ovog tablet računara zaokružuje i odlična mogućnost puštanja video fajlova raznih formata i kodeka. Većinu video semplova, sa raznim podešavanjima kvaliteta i raznim korišćenjem kodeka, je pustio bez ikakvih dodatnih podešavanja ili korišćenja alternativnih aplikacija, uključujući 720p i 1080p rezolucije. Jedini problem mu je prestavljao 1080p video sa bitrejtom od 10mbps ili više, mada sumnjamo da će iko puštati takve video fajlove na njemu.

Kamera

Lenovo IdeaPad A1000, na žalost, ne poseduje zadnju kameru, već samo prednju koja je rezolucije 1.3Mpix. Ona nije visokog kvaliteta, ali obavlja funkciju za koju je namenjena – uglavnom video chat. Po neka fotografija u rezoluciji 1.3Mpix i video u VGA rezoluciji sa puno šuma... Ne verujemo da će je iko koristiti van aplikacije za chat.

Autonomija baterije

Baterija je kapaciteta 3500mAh, što predstavlja prosečan kapacitet baterije za tablet sa dijagonalom displeja od 7 inča. Ali, zadivljujuće, tablet ima vrlo ekonomičnu potrošnju baterije. Uz prosečno korišćenje interneta i pregleda video sadržaja, tablet bez ikakvih kompromisa premašuje 8 sati uključenog ekrana, što je izuzetan rezultat. To, naravno, zavisi i od načina korišćenja, pa je proizvođač propisao 6 sati neprestanog puštanja video sadržaja, što je lako ostvarljivo.
Performanse

IdeaPad A1000 je zasnovan na MTK8317 čipsetu i ima dvojezgarni procesor koji je izrađen u Cortex-A9 arhitekturi sa maksimalnim radnim taktom od 1.2GHz. U samom čipsetu nalazi se i solidni PowerVR SGX531 grafički čip, kao i 1GB DDR2 RAM memorije. Ovakva kombinacija čini da većina igara radi glatko i bez seckanja. Isprobali smo par igara, kao i poznati Subway Surfers, i sve su radile bez ikakvih problema. A1000 se u benchmark testovima nije previše istakao, ali je postigao solidne rezultate.

Zaključak

Konkurencija u ovom cenovnom segmentu je jaka, pogotovu kada se uzmu u obzir proizvođači sa manje zvučnim imenima. Međutim, Lenovo IdeaPad A1000 se ističe odlično realizovanim zvučnim sistemom, kako hardverski, tako i softverski. Takođe, poseduje USB OTG funkcije koje mu proširuju mogućnosti, kao i bluetooth i GPS čip, što je velika prednost u ovom rangu. Ukoliko Vam je potreban tablet za pregled filmova, slušanje muzike, povremeno igranje igara i, možda, kao navigacioni uređaj, razmislite o Lenovo IdeaPad A1000 tablet računaru.

Na test uređaj ustupio maloprodajni lanac WinWin prodavnica i ekskluzivno je dostupan u WinWin prodavnicama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: