Modu: Mobilni od 40 grama

Funkcije, dizajn i oblik Modu mobilnog mogu se prilagoditi mnogim prilikama zahvaljujući minijaturnom modulu koji se kombinuje sa različitim maskama.

Priredila: Jasna Ćosović

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

08:30

Default images

Težak nešto više od 40 grama, mobilni telefon Modu važi za najlakši na svetu. Vrlo je minijaturan, dimenzije su mu 72mm x 37mm x 7.8mm. Poređenja radi, manji je od iPod Nano uređaja. Ako se još uzme u obzir da sadrži svega nekoliko dugmića neki bi se mogli zapitati čemu takav mobilni telefon služi. Opisani Modu uređaj je zapravo osnovni modul na koji se lako mogu dodavati različite značajno veće Modu maske zavisno od potrebe korisnika. Ove dodatne maske možemo zamisliti kao svojevrsne „košuljice“ u koje se „oblači“ osnovni modul. Budući da će mobilni primopredajnik, memorija, displej i MP3 plejer biti ugrađeni u osnovni mini modul, cena maski će biti prilično niska kako bi se kupci lako mogli odlučiti za njihovu kupovinu.

Planirane su maske sa najrazličitijim funkcijama. Postoje maske u formi lepo dizajniranih MP3 budilnika, standardnog telefona, igračke platforme, digitalnog rama, foto-kamere ili pak navigacijskog uređaja. Na primer, očigledna prednost ugradnje foto-kamere u Modu masku umesto u osnovni modul je mogućnost jeftine promene maske u trenutku kada se pojave kamere sa višom rezolucijom. Sa mobilnim telefonima kakve imamo danas u sličnoj situaciji bismo bili primorani da promenimo ceo mobilni telefon. Dakle, umesto all-in-one uređaja kakvom teže današnji mobilni telefoni, Modu nudi koncept lako promenjivih maski koje daju pojedinačne željene funkcije, a izgled i dizajn mobilnog stalno menjanju. Modu bi trebao da se pojavi na tržištu u oktobru ove godine. Za početak će biti dostupan u Izraelu, Italiji i Rusiji. Za oko 200 evra zainteresovani će moći da kupe osnovni modul zajedno sa dve maske. Modu poseduje integrisani MP3 plejer kapaciteta 1GB, a zajedno sa Universal Music Group najavljen je razvoj maski prilagođenih za puštanje muzike. Prva verzija Modu-a podržavaće samo GPS/GPRS. Tek od druge verzije modularnog telefona biće podržani noviji standardi koji omogoćavaju brži prenos podataka kao što je HSDPA standard.
Zamisao osnivača Modu-a, Dov Morana iz Izraela, su u prošlosti doživele veliki uspeh. Njegova prva firma M-Systems godinama je proizvodila fleš-memoriju. Firmu je 2006. godine kupio vodeći svetski proizvođač fleš-momorije SanDisk za 1.6 milijardi dolara. SanDisk je zainteresovan i za Modu i već je investirao 5 miliona dolara u razvoj ovog modularnog koncepta mobilnih telefona.

Da je koncept modula trenutno popularan među novim elektronskim spravicama pokazuje i proizvod koji dolazi iz kompanije Bug Labs. Svojevrsni lego princip za elektronske spravice nudi osnovni modul, ustvari mini računar, po ceni od 300 američkih dolara i različite module za nadograđivanje po ceni od 50 do 80 dolara. Među dodatnim modulima koje Bug Labs najavljuje za prvu polovinu ove godine su: kamera, LCD touch-screen, GPS i mini tastatura. Dodatni moduli se jednostavno postavljaju na osnovni modul dajući mogućnost pravljenja različitih mini uređaja. Pored toga ceo softver je open source tako da svi zainteresovani mogu pisati dodatne programe za ovaj neobični uređaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: