MS računar u obliku stola za kafu

Kompanija Microsoft skinula je veo tajne sa svog računara u obliku stola za kafu "Surface", koji reaguje na dodir i specijalne barkodove na predmetima u svakodnevnoj upotrebi.

Priredio: Milan Đukić

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2007.

15:21

Default images

Taj računar, koji zvanično treba da bude predstavljen danas na tehnološkoj konferenciji D Conference u Karlsbadu u Kaliforniji, pojaviće se u novembru u prodavnicama T-Mobilea širom SAD kao i u objektima u vlasništvu kompanije Starwood Hotels & Resorts Worldwide i Harra's Entertainment.

Surface je u osnovi računar pod Windows Vistom unutar osnove sjajnog crnog stola preko koje se nalazi 30-inčni ekran osetljiv na dodir u providnom ramu od akrila. Pet kamera koje detektuju obližnje objekte se nalaze montirane ispod ekrana. Korisnici stupaju u interakciju s računarom dodirivanjem ili prevlačenjem prstiju ili predmeta, kao što je četkica, preko ekrana ili postavljanjem predmeta koji na sebi imaju specijalne barkod nalepnice.

Za razliku od većine ekrana osetljivih na dodir, ovaj može da reaguje na više istovremenih dodira. Tokom prošlonedeljne demonstracije Mark Bolger, direktor marketinga grupe zadužene za Surface, "umočio" je svoj prst u ekransku paletu boja i zatim ga prevukao preko ekrana da bi nacrtao nasmejano lice. Zatim je upotrebio svih deset prstiju istovremeno da bi licu dodao kosu.

Pošto će Surface koštati između pet i deset hiljada dolara, svakako da u Microsoftu nisu planirali da on bude tabla za crtanje. U kompaniji kažu da će cena biti snižavana tako da će za tri do pet godina Surface biti pristupačan i obničnim korisnicima.

Neki od prvih modela računara Surface bi trebalo da pomognu kupcima da izaberu model telefona u prodavnicama T-Mobilea. Kada kupac postavi telefon na ekran, Surface će očitati barkod i prikazati sve informacije o tom modelu. Korisnici će moći da izaberu i tarifne pakete i melodije prevlačenjem ikonica na telefon.

Gosti će u hotelima Starwood moći da se okupljaju oko Surfacea da bi preslušali melodije, a zatim ih i kupili pomoću kreditnih kartica ili nagradnih kupona sa barkodovima. U nekim hotelskim restoranima gosti će moći da naručuju hranu i piće, da podele račun postavljanjem kartice ili ključa na ekran i prevuku stavke iz menija "na" karticu.

U objektima kompanije Harra's posetioci će moći da saznaju nešto više o svim njenim objektima i poslovnicama na interaktivnoj mapi i da zatim rezervišu ulaznice ili sto za večeru.

U Microsoftu takođe rade na razvoju određenog broja programa koji će se isporučivati sa Surfaceom, uključujući i aplikaciju za razmenjivanje digitalnih fotografija.

Bolger je tokom demonstracije postavio karticu s barkodom na ekran ovog računara i digitalne fotografije su počele da se "prosipaju" po ekranu kao iz špila karata. Nekoliko osoba okupljenih oko stola je počelo da prevlači slike po ekranu, da ih rotira pa čak i da ih dovlači u ugao ekrana radi zumiranja - što sve omogućava napredna podrška za grafiku iz Windows Viste.

Ranije su u Microsoftu bili usredsređeni na razvoj novog softvera, dok su proizvodnju hardvera prepuštali drugim kompanijama. Nedavno su se pojavili izuzeci koji potvrđuju pravilo, kao što su Xbox 360 i muzički plejer Zune - napravljeni u istom ogranku u kojem je nastao i Surface.

Za sada Microsoft sam proizvodi hardver za Surface, a neophodne alatke za pisanje programa za taj računar dobilo je samo šest drugih kompanija za razvoj softvera.

Met Rosof, analitičar nezavisne grupe za istraživanja Directions on Microsoft, rekao je da će skrivanje osnova nove tehnologije ograničiti ono što će prvi kupci - pre svega kompanije koje Microsoft "cilja" ovim računarom - moći da urade s njim.

Generalno su međutim analitičari koji se bave računarskom industrijom bili oduševljeni Surfaceom.

Surface je "važan za Microsoft jer obećava stvaranje novih poslovnih mogućnosti i demonstrira vrlo konkretno da Microsoft i dalje zna kako da uvede inovacije i to na pravi način", rekao je Majkl Gartenberg, analitičar u kompaniji Jupiter Research.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: