Telefon i daljinski upravljač

Postoji bukvalno na stotine vrsta aplikacija koje pokazuju kako se IR (Infrared) monitor, koji se sa inače ograničenom upotrebom našao na mnogim telefonima, pretvorio u daljinski upravljač, ali koliko je telefona dizajnirano da ima dvostruku funkciju? Ne mnogo.

Priredila: Jelena Davidović

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2007.

14:30

Default images

Južnokorejski Korea Telecom je predstavio pregršt telefona iz svoje “Ann” serije, uključujući i ovaj Samsungov telefon sa slike nazvan “Ann Sweety” koji dvojako funkcioniše, i kao bežični telefon i kao daljinski upravljač za sve vrste uređaja za kućnu vrstu zabave. Ovi telefoni takođe šalju SMS poruke, što znači da je konačno moguće uključiti TV kanal i iznenada ne obraćati pažnju na njega dok šaljete tekst u jednom pokretu.

Prvi daljinski

Prisetimo se prvog daljinskog upravljača i njegovog pronalazača.

Robert Adler, čovek koji je 1997. dobio Emi nagradu za svoj doprions pronalasku daljinskog upravljača, preminuo je 17. februara. U svojoj 93 godini života je polagao pravo na preko 180 patenata (od kojih je najskoriji registrovan 1. februara), ali njegovo najveće dostignuće je bilo to što je izumeo prvi praktični, bežični daljinski upravljač za televizor.
Sredinom 50-tih godina prošlog veka kada je radio za Zenith Electronics Corp., Adler je proizveo daljinski upravljač koji je komunicirao sa tunerom (birač kanala) koristeći 4 zupca koji su proizveli ultrasonične zvuke. Za razliku od ranijih rešenja kao što je "Flashmatic" daljinski upravljač Eugenea Polleya, Robertov upravljač nije bio sklon smetnjama, radio je bez žice i razlikovao se od tadašnjih upravljača po tome što nije radio na struju. Originalni i poduži naziv prvog efektivnog bežičnog TV upravljača je “Zenith Space Command remote control”.

Iako je danas najbitnija multifunkcionalnost, prilikom kupovine može se desiti da se nađete u velikoj dilemi oko izbora telefona ili daljinskog upravljača. Pitaćete se “Za šta mi je sve potreban telefon?” i “Kome je više potreban klasični daljinski upravljač”, i možda ćete ga zameniti upravo ovim novim “Ann Sweety” telefonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: