Sreda, 28.02.2007.

10:00

Dellovi korisnici žele open source

Predlog o tome da bi Dell trebalo da "preinstalira Linux" kako bi se smanjila cena novih računara privukao je za tri dana više od 45.000 glasača. Drugi predlog s najviše glasova, 25.000 za dva dana, odnosi se na opciju instaliranja Sunovog OpenOfficea na nove sisteme.

Priredio: Milan Đukić

Izvor: B92

Default images

Kompanija Dell je aktivirala Web lokaciju na kojoj posetioci mogu da glasaju i iznose svoje ideje o novim proizvodima i poboljšanjima starijih modela.

Mehanizam u osnovi lokacije Dell IdeaStorm sličan je onome koji koriste usluge kao što su Digg i Del.icio.us. Posetioci izlažu svoje ideje za koje se može glasati ili koje se mogu komentarisati.

Tokom prvih nekoliko dana, korisnici su tražili od Della da agresivnije promoviše softver otvorenog koda. Predlog o "preinstaliranju Linuxa" da bi se smanjila cena novih računara dobio je za tri dana više od 45.000 glasova.

Drugi predlog o preinstaliranju Sunovog OpenOfficea je za dva dana dobio oko 25.000 glasova.

Korisnici su podržali i pritužbe na veliki broj probnih verzija ili sponzorisanog softvera koji se dobija s novim računarima, poput vremenski ograničene pretplate na Internet ili paleti alatki za čitače Weba.

"Najbolje je kada se čuje glas naših korisnika", rekao je Majkl Del, glavni izvršni rukovodilac kompanije neposredno po aktiviranju lokacije. "Slušamo, učimo i nakon toga unapređujemo i poboljšavamo ono što žele naši korisnici. To je jedna od najvećih prednosti kompanije koja ima model direktne prodaje."

Dell trenutno podržava Linux na svojim serverima i nudi tri stona računara na kojima je već preinstaliran Red Hat Enterprise Linux 4.

Još uvek u prodaji nema prenosivih računara pod Linuxom, ali zato u ponudi postoje modeli bez instaliranog operativnog sistema. Dell ne podržava OpenOffice.

U Dellu kažu da će lokaciju Dell IdeaStorm koristiti da bi javnost bila obaveštena o idejama koje će biti ostvarene u praksi i da će lokacija redovno biti ažurirana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: