Prvi pogled na Nikon D700

Sjajne performanse kombinovane sa superiornom mobilnošću i širokim spektrom upotrebljivosti: testirali smo D700, Nikonov prvi kompaktni profesionalni digitalni fotoaparat.

Aleksandar Dunkić

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 05.07.2008.

18:25

Default images

Posle 250 hiljada fotografija napravljenih sa D200 od marta 2006. i 125 hiljada sa D300 od januara ove godine, sa skrivenim nestrpljenjem i neskrivenim zadovoljstvom smo prihvatili poziv kolega iz Refota da nam samo dva dana posle svetske premijere, a tri nedelje pre zvaničnog početka prodaje, ustupe na test Nikon D700. Samo 36 sati kasnije, posle neprospavane noći i deset hiljada okidanja sa četiri različita objektiva, vreme je da sa vama podelimo prve impresije.

Nema nikakve sumnje da se Nikon, svestan svoje višegodišnje sporedne uloge, probudio i da je rešen da žurnim koracima nastavi sa sustizanjem svoga velikog rivala. Ako pojavu D200, sa ove vremenske distance možemo okarakterisati kao najavu ozbiljnih namera, a promociju D3 i D300 kao događaj od istorijskog značaja, onda dolazak D700 predstavlja zaokruživanje ciklusa i šlag na torti za armiju poštovalaca brenda i istinskih zaljubljenika u fotografiju. Činjenica da je Nikon prvoga dana jula ujedno promovisao i novi sofisticirani blic Spidlajt SB-900, kao i dva makro objektiva sa kontrolom perspektive, govori da se u ovoj kući svojski i naporno radi.

Kasno ili na vreme?

Možemo sada raspredati da li se i koliko zakasnilo sa implementacijom ful frejm senzora u ozbiljno kompaktno telo i da li se škrtari sa skromnih 12 megapiksela. No, realnost je takva da je D700 stigao ovakav kakav jeste i to baš onda kada su tvorci smatrali da je sazreo kao proizvod. Za to vreme zanima nas, nije li se možda lider uspavao na lovorikama, jer su prošle skoro pune tri godine od kada je ustoličio ovaj segment tržišta, a da nas u međuvremenu nije udostojio bilo kakvog noviteta u tom rangu. Upravo zbog toga sa pažnjom iščekujemo da saznamo kakav je odgovor i za kada spremio.

Zahvaljujući svojim tehnološkim prodorima Nikon je uspeo u poslednje dve godine da duplira svoj udeo na svetskom tržištu SLR-a. Za to vreme optika najvećeg rivala je naprosto gladna za novim telima u srednjem i višem rangu, a on jednostavno nema proizvod kojim bi zaštitio svoju poziciju. Poređenje D700 sa 5D u ovom trenutku jednostavno nije fer (dovoljno je da pomenemo samo konstrukciju tela, brzinu, autofokusni senzor sa 51 tačkom i kontrolu nivoa šuma u uslovima smanjenog svetla), ali će biti zanimljivo kada konačno budemo počašćeni naslednikom sa eventualnom Mark II oznakom.

Pored svega navedenog, već godinama stabilno treći proizvođač na svetu, samo što nije lansirao svoje prvo slovo grčkog alfabeta sa registarskim tablicama 900 i očekivanih skoro 25 megapiksela, te su već nedeljama mnoge oči uprte u ovaj trougao veličanstvenih. Ono što nas svakako može radovati je činjenica da se stvari kreću u smeru koji će neumitno dovesti do daljeg pada cena ful frejm tela, pa će mobilnost i kvalitet fotografije do skora dostupni samo žestokim profesionalcima, stići na prag i nama običnim smrtnicima.

U svetu se uveliko priča da je Nikon napravio dobar potez time što je dozvolio da razvoj modela D700 bude jedna od najlošije čuvanih tehnoloških tajni, te se curenje u javnost informacija o novome čedu čak poredi sa prodiranjem vode kroz oštećenja koja su dovela do potapanja Titanika. Preterivanja ili ne, već nedeljama su informacije o D700 veoma traženo štivo zainteresovane javnosti, te se svaki peti posetilac vodećeg svetskog sajta o digitalnim fotoaparatima bar neko vreme zadrži ispred izloga sa tek rođenom zvezdom. Utoliko nam je veća čast i zadovoljstvo što vam već sada, iz prve ruke možemo preneti naše utiske.

Zaključajte se!

Vađenje sasvim novog aparata iz originalne kutije sa dvogodišnjom garancijom predstavlja ritual pun strahopoštovanja i posvećenosti. Naravno, prethodili su mu slanje dece na bazen, supruge u kupovinu, detaljno raspremanje radnog stola, spuštanje roletni od radoznalih pogleda komšija, kao i temeljito pranje ruku do sterilizacije.

D700 je tu, pred nama! I laiku je jasno da u dobroj meri podseća na D300, a i zašto bi se menjao tim koji dobija. Na prvi pogled uočljive razlike su samo u povećanom tražilu i ugrađenom blicu koji liči na izduženi kljun papagaja. Ma koliko nas poznavaoci ubeđivali da je upotrebljivost bilo čega integrisanog diskutabilna, čini nam se zgodnim da u ovom segmentu blic uvek bude sa nama, a što je još važnije ovaj ima dovoljno izdužen vrat da će mu objektivi impozantnih dimenzija manje smetati nego kod prethodnih modela. Sam aparat, bez baterije, kartice i objektiva je tek neki gram lakši od jednog kilograma, što je prihvatljivo posebno zato što lepo leži u ruci.

Ni D700 nema LCD info panel na poleđini jer jednostavno nema mesta za njega. No važnije je da tim delom dominira sjajni displej dijagonale 3 inča, velike rezolucije i nivoa detalja. U odnosu na D300 komande su neznatno promenjene, a drugačiji je i način otvaranja poklopca jedne jedine CF kartice (D3 je redudantan u tom pogledu). Za ovu priliku smo koristili tek pristiglu umerene 133x brzine kapaciteta 32 GB, što nam je u Normal JPG modu omogućilo više od 8.500 fotografija bez pražnjenja.

Mlađi brat modela D3

U poređenju sa D3, D700 deluje kao mlađi brat: 147x123x77 mm prema 160x157x88 mm, a i lakši je 25 odsto: 995 prema 1.240 grama. No unutrašnjost D700 u dobroj meri podseća na D3: dele isti, dobro poznati CMOS FX senzor od 12,1 megapiksela i Ekspid grafički procesor. S tim u vezi, realno je očekivati da krajnji proizvod - fotografija, bude skoro identična, što se na našem testu pokazalo tačnim.

Bitna razlika je u zatvaraču koji je kod D700 testiran za 150.000 okidanja, dok je kod robustnog D3 ta cifra duplo veća. Ovi podaci ne moraju biti presudni jer smo na D200 prve probleme sa funkcionisanjem izanđalog zatvarača primetili tek na 240.000 "pređenih kolometara". Posle njegove zamene, kao i ogledala i spoljašnjih guma, učinilo nam se da u ruci držimo potpuno novi aparat.

A, onda je kucnuo čas da na našeg lepotana namontiramo omiljeni AF-S VR Zoom-Nikkor 70-200mm f/2.8G IF-ED, podignemo ga na oko i okinemo! Prvo što smo primetili bio je drugačiji zvuk. Nekako trom i sa zadrškom. Odmah zatim smo se iznenadili konstrukcijom multikontrolera: kružni osmosmerni taster za izbor autofokusnih tačaka dobio je položaj na pola kolena bez ikakve akcije, te smo se namah zabrinuli da će nam biti teško da se priviknemo na tu novinu. A, onda je usledila analiza osunčanog i nasmejanog portreta kolege! Nismo sakrili uzvik oduševljenja - dobili smo fotografiju kvaliteta koji smo priželjkivali!

Nešto kasnije nas je širokougaoni AF-S DX Zoom-Nikkor 12-24mm f/4G IF-ED ostavio bez daha! Sada nam je potpuno jasna priča o kropovanju kod DX senzora! Hej, zamislite sebe na desetak metara od petospratnice, koju škljocnete i ona vam cela stane u ekran. I ne samo ona nego još i polovina leve i desne susedne zgrade. Možda će nam ponekad zafaliti 5:4 odnos koji ima D3, ali ni ovih 3:2 nije za bacanje. Onda odjurismo do nekih dugačkih, razvučenih zgrada za koje smo ranije koristili panoramsko snimanje. Ovoga puta smo i njih bez problema strpali u jedan jedini ekran.

Sa objektivom AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED su nam se bubamare i struktura lišća na suncu presijavali kao nikad do sada. Krajnje je vreme da se otarasimo staroga univerzalnog AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED (11,1x). Sada nam je skoro žao što je dve pune godine od naših pogleda skrivao mnoge detalje, kao i pravo plavetnilo dečijih okica.

Nije munja, ali blista

Brzinom D700 bez dodatnog gripa nismo fascinirani: pet slika u sekundi (mi nismo izbrojali više od četiri) nije loše, ali će nam 8 sa gripom omogućiti bolju analizu sportskih događaja i ptica u letu (link 1, link 2). Pri kontinualnom škljocanju bafer se punio brže nego što smo očekivali, ali je možda tome kriva i kartica velikog kapaciteta u odnosu na prethodnu od 8 GB. Vremenom ćemo se valjda navići i na promenjeni zvuk okidanja: onaj stari je bio reskiji i bliži našem ukusu.

S druge strane, baterija se pokazala veoma izdržljivom, odnosno aparat štedljivim, što je puno važnije od samog zvuka. U Košutnjaku, po sunčanom vremenu, bez blica i sa do vrha napunjenom baterijom napravili smo više od 4.000 okidanja. Sjajan rezultat! Problem smo pronašli u trenutku kada je originalnu bateriju trebalo izvaditi iz aparata: bilo je potrebno nekoliko snažnih drmusanja i gurkanja da bi ispala.

Sve u svemu, višečasovno intenzivno poigravanje novom igračkom ostavilo je na nas snažan pozitivan utisak. Sada znamo šta će nam narednih meseci, u šetnji, na izletima i putovanjima biti neizostavan pratilac. I dalje tvrdimo da na kvalitet fotografije prvenstveno utiču optika i znanje, ali nemamo ništa protiv sjajno izvajanog tela kakvo ima D700. Desetak test fotografija možete pronaći među Vašim fotkama.

Kolege iz Refota su postupile profesionalno i u smislu čuvanja tajne o ceni. Preporučena američka cena tela je 2.999 dolara, a evropska 2.599 evra. Naravno, to nije malo za većinu od nas, ali ima li para kojima se mogu platiti osećaj pune slobode i istinskog zadovoljstva?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: