Novi standard Skype video-poziva

Sa najavljenim High Quality Videom na Skype-u ljudi širom sveta moći će da uživaju u besplatnim video pozivima kvalitetnijim nego ikada do sada.

Priredila: Tijana Todorović

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 04.11.2007.

10:23

Default images

Skype i Logitech vodeći svetski proizvođač web kamera objavili su saradnju kroz koju žele da predstave viši nivo kvaliteta usluge video poziva. Nova verzija Skypea trebalo bi da uvede nove standarde u video pozive preko interneta, takozvani High Quality Video, čija je glavna prednost povećanje rezolucije video poziva sa 320x240 na 640x480 tačaka uz 30 frejmova u sekundi High Quality Video biće dostupan u verziji 3.6 Skypea za Windowse, a da bi koristili ovu uslugu potrebna je Logitech softver verzije 11.5 koji služi za upravljanje QuickCam video kamerom. U ovom momentu High Quality Video je podržan Logitechovim kamerama QuickCam Pro 9000, QuickCam Pro i QuickCam Sphere AF. Sve tri kamere sa High Quality Video sertifikatom sadrže vrhunsku Carl Zeiss optiku i premium autofokus sistem za brzo fokusiranje. Funkcija ovakve optike i sistema je da eliminišu nepreciznosti ručnog fokusiranja. To znači da Logitech autofokus sistem sam refokusira slike za manje od 3 sekunde i pomaže da slika ostaje čista čak i pri krupnom planu i to do 10 cm udaljenosti od objekta koji se snima.

Za uspostavljanje High Quality Video poziva, pored 3.6 Skypea za Windowse i sa po jednom od nabrojanih Logitech QuickCam video kamera sa sertifikatom, obe strane moraju da zadovoljavaju još neke minimalne uslove. Moraju da koriste broadband konekciju na 384 kbps ili više i PC sa dual-core procesorom. Ukoliko u komunikaciji preko Skype-a svako od korisnika poseduje ove četiri osnovne stvari moći će da uživaju u značajno oštrijim Skype video pozivima, bez zastoja, u full-screen modu.

Razlika izmedju postojećeg kvaliteta video poziva (levo) I High Quality Video (desno) sasvim je očigledna.
Iz Skype nam poručuju: “Video visokog kvaliteta je izuzetna prilika da obradujemo više od 246 miliona naših korisnika i podignemo Skype iskustvo na potpuno novi nivo. Već jedan od četiri Skype poziva uključuje i video, tako da znamo da naši korisnici vole i da se vide, a ne samo da razgovaraju”.

Generalno, ranije su samo velike kompanije mogle sebi da priušte ovu vrstu video kvaliteta. Iz Skype-a su odlučili da je vreme da on postane dostupan svima.

Sasvim novu dimenziju telefoniranja sa svojim rodjacima u inostranstvu, telefoniranje sa visokim kvalitetom videa koje smo imali prilike da gledamo samo na filmovima, sada možemo priuštiti sebi.

Skype 3.6 Beta za Windows je već puštena i možete je besplatno skinuti sa Skype-a, a Logitech QuickCam softver verziju 11.5 dostupna je za besplatan download na www.logitech.com/downloads.

Što se tiče video kamera Logitech QuickCam Pro 9000 i Logitech QuickCam Pro dostupne su širom sveta po preporučenoj ceni od 100 dolara. Logitech QuickCam Orbit je nešto skuplja i cena joj iznosi oko 130 dolara, a kamere se mogu kupiti i preko www.skype.com/shop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: