FB će morati da poštuje privatnost

Međunarodna trgovinska komisija pre određenog vremena optužila je Facebook za loše upravljanje podacima svojih korisnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

10:00

Default images

Pod tim se podrazumeva izmena postavki privatnosti bez znanja korisnika, prosleđivanje podataka oglašivačima, bez izričitog pristanka onih čiji se podaci dele, činjenice da i nakon što korisnik ugasi svoj nalog, njegove fotografije i podaci su dostupni.

Facebook je priznao svoje greške i odlučio da se nagodi.

Nagodba podrazumeva da:
  • Facebook ne sme pogrešno da predstavi privatnost ili bezbednost podatka na svojoj mreži
  • mora da traži eksplicitno odobravanje korisnika za bilo koju izmenu privatnosti koju uvede
  • spreči pristup informacijama korisnika čiji nalog je ugašen u roku od 30 dana
  • uspostavi i održava sveobuhvatan program privatnosti i da u roku od 180 dana, kao i svake dve godine u naredne dve decenije obezbedi nezavisnu reviziju svog programa privatnosti kako bi se utvrdilo da poštuje sve ove obaveze Međunarodne trgovinske komisije.


Za svaki prekršaj Facebook će plaćati 16.000 dolara po danu.

Ipak, u odnosu na vreme kada su prvobitno upućene zamerke Facebooku, podešavanja privatnosti pomerila su se u pozitivnom smeru, a ovakva odluka, smatraju analitičari, imaće možda i najveći značaj zbog poruke koja je upućena svim drugim društvenim mrežama, koje će sada znati da će, ukoliko ne budu poštovali zagarantovane odredbe, dospeti u sličnu situaciju.

Nakon što je objavljena vest o nagodbi, na zvaničnom Facebook blogu oglasio se i osnivač ove mreže, Mark Zakerberg.

"Osnovao sam Facebook sa idejom da ljudi žele da podele i povežu se sa drugim ljudima u svom životu, ali da to urade potrebna im je potpuna kontrola nad tim sa kim dele.

Ova ideja nalazi se u srži Facebooka od prvog dana. Kada sam napravio prvu verziju Facebooka skoro niko koga sam poznavao nije želeo javnu stranu na internetu. To je izgledalo zastrašujuće. Ali, dok god su imali mogućnost da učine svoje strane privatnim osećali su se sigurnim da dele sa svojim prijateljima onlajn. Kontrola je bila ključ.

Od tada smo dodali mnoge alate: deljenje fotografija, kreiranje grupa, komentarisanje i lajkovanje postova vaših prijatelja i, od skora, i slušanje muzike i gledanje videa zajedno. Sa svakim novim alatom, dodali smo i nove kontrole privatnosti kako bismo osigurali da i dalje imate kompletnu kontrolu nad tim ko vidi to što delite.

U suštini, mislim da imamo dobru istoriju transparentnosti i kontrole nad tim ko vidi vaše informacije.


Ali, ja prvi priznajem da smo napravili i dosta grešaka. Mislim da je mali broj krupnih grešaka učinio nevidljivim sve one dobre stvari koje smo uradili.

Ipak, uvek može bolje. Posvećen sam tome da Facebook učinim liderom transparentnosti i kontrole što se privatnosti tiče.

I pre ovog dogovora sa Međunarodnom trgovinskom komisijom Facebook je aktivno rešavao mnoge probleme koje je ova komisija istakla.

Služićemo vam najbolje što možemo i raditi svakog dana kako bismo vam pružili najbolje alate za deljenje sa drugima i svetom. Nastavićemo da unapređujemo naš servis, gradimo nove načine da delite i štitite sebe i vaše informacije, bolje nego bilo koja druga kompanija na svetu",
rekao je Zakerberg u svom saopštenju.

On je najavio i da će Facebook kreirati dve nove pozicije u menadžmentu, na koje dolaze Erin Egan i Majkl Rihter, koji će dodatno kontrolisati pitanja privatnosti i bezbednosti njihovih proizvoda.

Zakerbergovo saopštenje u celini možete pročitati ovde, a detalje o nagodbi na ovoj adresi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: