Wi-Fi mreže štete okolini

Čak 70 posto drveća u urbanim zonama danas pokazuje slične simptome, dok je pre 5 godina taj postotak bio tek deset.

Izvor: Jutarnji.hr

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

11:18

Default images

Wi-Fi, wireless mreža koju smo svi tako zavoleli, možda ubija drveće. Naime, istraživanje jednog holandskog univerziteta pokazalo je da zračenje wireless mreže uzrokuje pojavu anomalija na drveću.

Jedan holandski grad sproveo je istraživanje pre 5 godina kako bi shvatili zašto drveće u tom gradu pokazuje anomalije pri rastu. Istraživanje sa univerziteta Wageningen pokazalo je da 70 posto drveća u urbanim zonama danas pokazuje slične simptome, dok je pre 5 godina taj postotak bio tek deset.

Dvadeset stabala jasena izložili su različitim izvorima zračenja na tri meseca. Ona stabla koja su bila najbliža izvorima wi-fi mreže pokazala su promene na lišću koje je prouzrokovalo umiranje gornjeg i donjeg epiderma listova. To posledično vodi do smrti pojedinih delova lišća. Istraživanje je pokazalo i da zračenje od wi-fija može inhibirati rast kukuruza.

Međutim, nema mesta za paniku. Kad su lokalne novine objavile kako je wi-fie opasan, istražitelji su upozorili kako se radi tek o inicijalnim rezultatima te da su ranija istraživanja pokazala kako wireless mreže nisu štetne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: