Kina odgovorila na pretnju

Kineske vlasti navode da su strane internet kompanije dobrodošle u toj zemlji, pod uslovom da se u svom poslovanju pridržavaju zakona.

Izvor: BBC

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

17:31

Default images

To saopštenje koje je dala portparol Ministarstva inostranih poslova Đijang Ju predstavlja prvi odgovor vlasti u Pekingu na pretnju Googlea da odustaje od politike cenzurisanja sadržaja na internetu koji se koriste u Kini.

Google je upozorio i da postoji mogućnost da će zbog toga morati da napusti kinesko tržište. Ju je dodala da je internet u Kini otvoren, da Kina podstiče razvoj internet mreže i da, poput ostalih zemalja, reguliše internet u skladu sa zakonom.

Predstavnik za štampu kompanije Google u sredu je da se ta odluka još uvek ne sprovodi. Kompanija navodi da je odluku o promeni svoje politike u Kini donela pošto su hakeri pokušali da se ubace na vezu korisnika pojedinih Google usluga u Kini koji važe za disidente.

Zvanični mediji, reagujući na najave da će vodeća kompanija u oblasti pretraživanja interneta napustiti Kinu, prethodno su izvestili da se Google ponaša "cinično i glupo".

Podrška kineskih korisnika

Mala grupa korisnika Google usluga u Kini izrazila je podršku toj kompaniji.

"Može se reći da smo na neki način ljuti, da smo emotivno pogođeni - a to što smo došli u predstavništvo Googlea pokazuje da ih podržavamo", rekao je jedan od njih za BBC.

Američki državni sekretar Hilari Klinton je izjavila da je od Kine zatražila objašnjenje. Kina je istovremeno saopštila da traži dodatna objašnjenja od Googlea. Posle Googleovog saopštenja, na kineskoj internet stranici kompanije mogao se pronaći prizor koji simboliše događaje tokom protesta na trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine - demonstrant koji pokušava da zaustavi tenk.

Predstavnica oraganizacije Amnesti internešnel je pozdravila Googleovu odluku i izrazila nadu da će to skrenuti pažnju na problem cenzure u Kini.

Prvi čovek pekinškog predstavništva konsultantske firme BDA rekao je za BBC da Google neće trpeti prevelike finansijske gubitke ako napusti Kinu, jer ni do sada u toj zemlji nije bio vodeći pretraživač interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: