Merdok prodaje MySpace

Rupert Merdok je sve bliži tome da proda MySpace jer mu je postao veliko opterećenje od kojeg ima isključivo troškove i malu korist. On je kupio MySpace 2005. godine za 500 miliona dolara, no izgubio je bitku s ostalim društvenim mrežama, pre svega sa Facebookom i Twitterom.

Izvor: Jutarnji.hr

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2010.

10:12

Default images

Prije mjesec dana Rupert Merdok objavio jeposlovne rezultate za svoj NewsCorp, prema kom je upravo MySpace napravio najveće gubitke, i već tada je najavio da razmišlja o njegovoj prodaji.

Istakao je i da se s MySpaceom može napraviti mnogo toga, ali da ga nijedna opcija više ne zanima, te da će MySpace rado dati u ruke nekom drugom.

"Kada smo ga kupili, MySpace je profitirao od tadašnjeg booma u online oglašavanju. U međuvremenu se tržište proširilo i počeli smo kaskati za ostalima. Gubici koje danas proizvodi MySpace za NewsCorp su neprihvatljivi, iako su ljudi koji ga vode napravili odličan posao proteklih godina. Naravno, svestan sam da od prodaje neće biti ništa ako ne redizajniramo MySpace",priznao je Merdok.

Samo dve godine nakon što je kupio MySpace, njegova vrednost se višestruko povećala i 2007. je procenjen na 12 milijardi dolara. U to vreme niko u NewsCorpu nije razmišljao o prodaji zlatne koke, ali otada su se stvari uveliko promenile.

MySpace poslednjih meseci beleži malo poseta pa je tako u oktobru 80 miliona korisnika posetilo MySpace, a glavni konkurent Facebook raste iz dana u dan.

U istom mesecu Facebook je posetilo 151 miliona korisnikaa, kojih je ukupno 500 miliona, odnosno pet puta više nego MySpaceovih. Twitter ima dvostruko veći broj korisnika nego Merdokova društvena mreža, pa ne čudi što je odlučio odustati od tog “digitalnog izleta”.

Ništa od oporavka

U opciji je i spajanje s nekom velikom korporacijom, poput AOL-a i Yahooa, no nijedan veliki igrač nije zainteresovan za MySpace dok se ne promeni i ne transformiše tako da postane zanimljiv većem broju korisnika.

Merdok je imao vremena da razmisli, s obzirom na to da je pad MySpacea počeo pre dve godine i od tada su se šefovi MySpace menjali kao na traci, ali niko nije mogao zaustaviti negativni trend i danas deonice MySpacea koštaju trideset posto manje nego pre dve godine.

Tada je Merdok MySpaceu dao nekoliko meseci da se oporavi, ali je početkom nedelje rekao da je to bilo pogrešno, i da mu je tek sada jasno da je za to potrebno nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: