"Popravljen" snimak sletanja

Kada je NASA objavila da je originalni Apollo 11 video koji prikazuje sletanje čoveka na mesec slučajno uništen, činilo nam se da je svet izgubio video snimak jednog od najvećih ljudskih dostignuća.

Izvor: Bozza Bench

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2009.

17:42

Default images

Srećom, jedinstvena restauracija digitalnog videa proizvedena od strane kompanije Lowry Digital, a koju pokreću NVIDIA® Tesla™ GPU-ovi (grafički procesori) sa CUDA™ tehnologijom, poboljšala je televizijski snimak originalnog videa tako da ljudi mogu da gledaju Neil Amstrong-a kako pravi veliki korak za čovečanstvo u visokoj definiciji (HD).

"NVIDIA CUDA je omogućila kompaniji Lowry Digital da razvije i iskoristi na praktični i efikasni način, ne samo obradu slika uz pomoć kompleksnih algoritama nego I više od toga, što daje veliku vrednost za sve naše klijente” rekao je John D Lowry, osnivač, Lowry Digital. “Ovo je značajno povećalo kako kvalitet slike tako i našu efikasnost u operativnom smislu.”

NVIDIA Tesla GPU je paralelni procesor visokih performansi i radi zajedno sa standardnim procesorima u ko-procesorskom modelu rada. Kompjuterski intezivne aplikacije kao što su restauracija digitalnog videa koriste ogromne mogućnosti GPU-a, dok dodatni deo ovih aplikacija vodi CPU, ubrzavajući celokupni proces i smanjujući vreme rada.

Lowry Digital je koristio nekoliko video izvora kako bi napravio snimak. Koristile su se slike niskog kvaliteta kao što je televizijski snimak i 8mm filmska traka gde je zabeležen ovaj trenutak, ručnom kamerom koja je snimala NASA monitor u Honeysuckle Creek stanici u Australiji. Novi Apollo 11 video je poboljšan i nema više nedostataka kao što su šum, drhtanje slike, zatamljeni uglovi slika, zamućenje i ostali defekti na slici, sve sa ciljem da se dobije odgovarajući kontrast i mnogo bolja rezolucija.

Poboljšanje svakog frejma ovog videa na CPU sistemu oduzimalo je Lowry Digital-u između 20 i 45 minuta. Tesla GPU donosi 100 puta veće poboljšanje u performansama, tako da je vreme restauracije za jedan frejm u merljivo u sekundama. Finalni Apollo 11 video sadrži dva i po sata HD videa.

“Lowry Digital proces restauracije, prikazao je nove detalje u Apolo 11 snimcima koji nikad ranije nisu bili viđeni” rekao je Andy Keane, generalni direktor Tesla poslovne jedinice u kompaniji NVIDIA. “Sada možete videti lica Neil Armstronga i Buzz Aldrina iza njihovih vizira, zvezde na Američkoj zastavi i neverovatne detalje na površini meseca. Ponosi smo što je NVIDIA učestvovala u ovom istorijskom projektu.”

Lowry proces za digitalnu restauraciju sjedinjava moćno procesiranje algoritama za fotografije koji su fino podešeni tokom restauracije na više od 400 filmova, većinom klasika, kao što su Kazablanka i Doktor Živago. Kompanija takođe sadrži zaštićena prava za procesiranje određenih slika korišćenih na filmu Neobični slučaj Bendžamina Batona. Lowry Digital nastavlja restauraciju projekata iz NASA video arhive vezane za sletanje čoveka na mesec, i dogovoreno je da se ceo rad završi u septembru.

Video klipove i fotografije restauiranog Apollo 11 videa možete pronaći ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: