Tehnopolis

Petak, 02.12.2011.

08:33

Nova moneta: hard-disk

Zbog poplava na Tajlandu, cene važne komponente za skladištenje podataka na računaru porasle i više od 100 odsto.

Izvor: Politika

Default images

Ukoliko ste nedavno kupovali računar, susreli ste se sa trenutno velikim problemom u IT svetu – poplavama na Tajlandu. Preciznije: poplavljene su fabrike na Tajlandu u kojima se pravi gotovo polovina hard-diskova i komponenti za hard-diskove u svetu. Nedostatak komponenti za izradu hard-diskova učinile su sredinom novembra ovu komponentu računara veoma vrednom i sasvim logično – cene su počele da rastu.

Cene su porasle i više od 100 odsto u srpskim radnjama, naravno – tamo gde uopšte i ima hard-diskova. Ima ih vrlo malo u zalihama naših uvoznika, ali još uvek situacija nije alarmantna. Ipak, ako stanje na Tajlandu potraje (a traje), sasvim je sigurno da će među kupcima kompjutera glavna moneta pred Novu godinu biti hard-disk.

Posredno, ove poplave čiji najjači uticaj stiže za novogodišnju kupovinu, kada je kupovina IT opreme tradicionalno najveća, postaju zabrinjavajuće.

Analitičari se slažu da će se smanjiti prodaja računara, jer će cene hard-diskova uticati na cene računara što nije u duhu novogodišnjih popusta. Proizvođači onih drugih 50 odsto svetske proizvodnje gledaće da zadovolje svoje redovne kupce – proizvođače kompjutera (uključujući laptope, tablete i ostale vrste računara), a da će ih biti veoma malo u slobodnoj prodaji.

Analitičke kuće očekuju da će manjak u prodavnicama narednih šest meseci iznositi najmanje 25 odsto od redovnih količina.

Ovo nije prvi put da uz sav kompjuterski napredak društva, priroda pokaže koliko je nadmoćna. Kada se desila katastrofa u Japanu, skakale su cene fleš memorija (USB diskovi i memorija i druge komponente, te može samo da se konstatuje: svaku prirodnu katastrofu na dalekom istoku, gde se nalazi najveći broj proizvođača kompjuterske opreme (Tajvan, Kina, Tajland, Južna Koreja, Japan...), ceo svet plaća kroz neku manju ili veću krizu na tržištu.

Sasvim sigurno da nedostatak hard-diskova neće upropastiti doček Nove godine, ali onaj ko ih trenutno ima na stanju – može mnogo bolje da se provede za doček na nekom ekskluzivnijem mestu.

Autor: Dušan Stojičević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: