Evo kako da zaštitite i negujete kosu leti

Pojačana nega kose leti je obavezna jer je to za kosu najzahtevniji period. Dugotrajno izlaganje kose suncu i toploti dovodi do intenzivnog isušivanja vlasi, pa ona postaje porozna, gubi elastičnost, sklonija je pucanju…

Izvor: Miloš Fijatoviæ

Sreda, 23.07.2014.

15:27

Default images

U prilog tvrdnji da je sunčeva svetlost jako utiče na kosu stoje i vizuelni efekti – čak se i na nefarbanim kosama koje se u dužem periodu izlažu suncu vidi znatno posvetljenje kose i ovaj efekat se može porediti sa blagim blajhanjem pri čemu je i efekat oštećenja sličan.

Briga, odnosno negovanje kose leti se pre svega sastoji u prevenciji oštećenja vlasi- ako imate tretiranu kosu (farbana, trajna, blajhana) ne izlažite je previše suncu i toploti. Šešir je osnovna nega kose leti. Iako je česta reakcija na pomen šešira „pa ja to nikad ne nosim, možda kačket ili marama?“,naravno bilo šta što vam fizički sklanja kosu sa sunca. Ali šešir je ukupno najbolji jer ne zatvara kosu čvrsto, letnji je šešir obično sa rupicama pa se kosa ne greje, a obod štiti i kosu koja nije obuhvaćena šeširom.

Sledeći način da negujete vašu kosu leti je upotreba zaštinih šampona, kondicionera, maski. U letnjem periodu se savetuje pranje kose šamponima koji u sebi sadrže zaštite (toplotne…) i filtere (uv) i koji pomažu da se u startu ne ošteti vlas na suncu. Kvalitet izabranog šampona određuje koliko će ove zaštite trajati (ako ulazite u vodu, onda koliko će kupanje trajti pre nego što efekat prestane). Upotreba kondiconera koji treba da pruži dodatnu zaštitu, ali i da poništi negativne efekte koji nastaju leti je sledeći korak u čuvanju kvaliteta kose leti.

Po završetku leta (ili po završetku odmora) obavezno posetite svog frizera da vam skine rascvetale i osušene krajeve i da vam uradi nekoliko hidrantnih tremana da bi se kosi vratila elastičnost i sjaj. Za one kose koje su pretrpele više oštećenja keratinski tretman može da bude jedna od opcija o kojoj vredi razmisliti.

Miloš Fijatović,
frzierski salon “Fijatović”

Foto: Sura Nualpradid/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: