Zajedničko istraživanje Dunava

Podunavske zemlje počele zajedničko istraživanje Dunava.

Info

Izvor: Beta, Politika

Sreda, 15.08.2007.

15:11

Default images

Podunavske zemlje počele su juče drugo istraživanje reke Dunava duž celog njenog toka, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Cilj istraživanja, koje se obavlja na tri broda, a u kome učestvuju stručnjaci svih podunavskih zemalja, je da prikupi informacije o kvalitetu vode i zagađenju celokupnog toka Dunava i njegovih pritoka: Morave, Drave, Tise, Save, Velike Morave, Argesa, Olta, Iskara, Rusenskog Loma, Jantra i Pruta.

Istraživanje treba da pokaže i koje vrste organizama preživljavaju samo zahvaljujući reci – od sitnog planktona do riba.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede navodi se da je to ujedno i najveća rečna istraživačka ekspedicija u 2007. godini u svetu.

Kako se precizira, međunarodni tim, koji će preploviti celi Dunav, sastoji se od 18 stručnjaka iz Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Srbije, Rumunije i Danske.

Broda „Argus” (Srbija) poslužiće kao glavno istraživačko plovilo, ledolomac „Sečenji” (Mađarska) poslužiće za smeštaj tima i prevoz tereta i zaliha, dok će brod „Vijena 115” (Istraživačkog centra EU) istraživati vrste riba.

Realizacijom ekspedicije koordinira Sekretarijat Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR) u saradnji sa podunavskim zemljama.

Tri broda će preploviti 2.375 kilometara reke Dunav, proći kroz 11 zemalja, od Regensburga u Nemačkoj, a završiće u delti Dunava u Rumuniji krajem septembra ove godine.

Nakon završene ekspedicije napraviće se analiza i poređenje rezultata s onim iz prvog zajedničkog istraživanja (JDS1) 2001. godine.

Sakupljene informacije će osigurati Međunarodnoj komisiji za zaštitu reke Dunav i svim podunavskim zemljama formiranje, odnosno kompletiranje jedne od najnaprednijih baza podataka o nekoj reci u svetu.

Zagađenje voda je glavni problem u slivu Dunava, a vlade podunavskih zemalja treba da donesu odluke o tome koje će se mere primenjivati da bi se smanjilo zagađenje Dunava i poboljšalo stanje životne sredine.

Istraživanje će pomoći i da se ispune obaveze iz Konvencije o zaštiti reke Dunav, koju su podunavske zemlje potpisale 1994. godine, kao i obaveze iz Okvirne direktive o vodama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: