Sporna prodaja Termoelektrane Gacko

Republika Srpska želi da privatizuje termoelektranu Gacko iako je polovinu izgradnje financirala Hrvatska, a povraćaj u isporuci energije Republika Srpska nije izvršila, pišu mediji u Bosni i Hercegovini. Ova jedina hercegovačka termoelektrana građena je za potrebe Aluminija.

Info

Izvor: Pincom.biz

Petak, 06.10.2006.

16:58

Default images

"Republika Srpska želi privatizirati veliku termoelektranu Gacko iako je njenu gradnju prije rata 50 posto financirala Hrvatska", upozorio je Krešimir Cerovac iz Ministarstva rada i preduzetništva Hrvatske, prenosi sajt Pincom.biz.

Kod gradnje termoelektrane ugovoreno je da se hrvatska ulaganja vrate isporukama struje, ali je sve zapelo zbog rata. Republika Srpska nakon završetka sukoba ne pokazuje dobru volju za rešenje tog problema, iako su sa Slovencima uspešno rešili sličan problem oko njihovog predratnog ulaganja u termoelektranu Ugljevik, tvrde sa hrvatske strane.

Zato će Hrvatska elektroprivreda od Republike Srpske zatražiti da pričeka s privatizacijom te elektrane dok se ne dogovori način povraćaja hrvatskog ulaganja. Ali to nije jedini i energetski problem Hrvatske s Republikom Srpskom.

Naime, neslaganja postoje i sa sadašnjom ravnopravnom podelom struje iz HE Dubrovnik. Pedstavnici RS, na temelju predratnih ulaganja i činjenice da ta elektrana koristi vodu koja stiže iz Republike Srpske, traže da im pripadne 75 procenata njene proizvodnje.

Slične probleme s nevraćanjem hrvatskih predratnih ulaganja u termoelektranu Obrenovac i rudnik Tamnava Hrvatska elektroprivreda ima i sa Srbijom, dok Federacija BiH hrvatska predratna ulaganja u termoelektrane Tuzla i Kakanj već godinama redovno vraća isporukama struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: