Referendom odlaže isplatu ruskog duga?

Isplata klirinškog duga Rusije Srbiji i Crnoj Gori, u iznosu od 306 miliona dolara, može biti odložena do 2007. godine, zbog mogućeg izlaska Crne Gore iz državne zajednice.

Info

Izvor: Beta, B92

Sreda, 17.05.2006.

19:34

Default images

Moskovski dnevnik Komersant piše da je rusko Ministarstvo finansija "blizu sporazuma" o rešenju klirinškog duga prema SCG, ali da je, "zbog referenduma u Crnoj Gori, proces zaustavljen" i dodaje da "u slučaju da dođe do nezavisnosti Crne Gore, na dalje pregovore o dugu, po izvorima u Ministarstvu finansija, biće potrebno godinu ili godinu i po dana".

List navodi da će Rusija sa Hrvatskom do kraja maja potpisati sporazum o isplati duga u iznosu od 806 miliona dolara, i da je 4. maja stupio na snagu ukaz o tome premijera Mihaila Fradkova. Deo te sume, 185,7 miliona dolara biće plaćen robom, a 105 miliona dolara biće upotrebljeno za izgradnju energetskog bloka jačine 230 megavata za temoelektarnu "Sisak".

Za taj projekat biće angažovan ruski "Tehpromeksport". Ta kompanija je 10. maja potpisala ugovor za švajcarskom firmom "Mentor enerdži" o izgradnji dva energetska bloka jačine 900 megavata u Novom Sadu.

Najveći deo duga bivšeg SSSR-a od 1,291 milijardi klirinških dolara je nastao prilikom pada cena nafte, koju je SSSR izvozio od 1988. do 1990 godine, u zamenu za robu i proizvodnu opremu. Do danas Rusija nije isplaćivala dug, zbog problema u usaglašavanju pozicija sa Bosnom i Hercegovinom.

Izvoz Srbije u Rusiju prošle godine povećan za 40 odsto

Izvoz Srbije u Rusiju prošle godine bio je za 40 odsto veći nego 2004. godine, izjavila je sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Olivera Kiro i dodala da iako je u 2005. godini ostvaren rast srpskog izvoza na rusko tržiste, u robnoj razmeni se i dalje ostvaruje deficit.

"Saradnja dve zemlje je u usponu, ali je i dalje sa srpske strane u robnoj razmeni prisutan deficit, pre svega zato što je Srbija energetski zavisna zemlja, a najveći deo te zavisnosti pokriva se iz Rusije", naglasila je Kiro.

Prema njenim rečima ruski privrednici su veoma zainteresovani za proširenje sasradnje sa Srbijom, a najveći uspesi mogu se ostvariti u oblasti građevinarstva, industriji nameštaja, kao i u turizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: