Rumuni i Bugari zadovoljni izveštajem

Rumunija i Bugarska su pozdravile izveštaj Evropske komisije o terminu priključenja ove dve zemlje Evropskoj Uniji, uprkos toga što je konačna odluka o ulasku u Uniju 2007. ili 2008. godine odložena za jesen.

Info

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

14:34

Default images

Najvažniji zaključak izveštaja Evropske komisije za Rumuniju jeste da više ne postoje razlozi za odlaganje pridruživanja Evropskoj Uniji za godinu dana, izjavio je danas rumunski premijer Kalin Popesku Taričeanui dodao da je „u izveštaju eksplicitno naglašen rok 1. januar 2007. za pridruživanje, a alternativa za 2008. nije uzeta u obzir u izveštaju".

"Izveštaj šalje dve poruke - ulazak u EU 2007. je potpuno ostvariv, kao i da je Rumunija poslednjih sedam meseci učinila napredak i sada treba da nastavi istim ritmom u istom pravcu", rekao je on i naglasio da su rumunske vlasti "odlučne da istim ritmom nastave borbu protiv korupcije".

Uslovi za pridruživanje Rumunije 1. januara 2007. su ranije bili borba protiv korupcije, posebno na visokom nivou i obezbeđivanje državne granice, a ta dva uslova, predviđena Sporazumom o pridruživanju, više nisu navedena među osetljivim problemima koje Bukurešt treba da reši.

Od četrnaest upozorenja za Rumuniju koliko je sadržao izveštaj od oktobra prošle godine, sada su ostala samo četiri čisto tehnička pitanja, od kojih se tri odnose na poljoprivredu, a četvrto na implementiranje informatičkog sistema prikupljanja poreza na dodatu vrednost.

Rumunski premijer je ponovio da će njegova vlada i dalje naporno raditi da bi ispunila svoj cilj da se Rumunija pridruži Evropskoj uniji 1. januara 2007. i da će imati puno posla i nakon pridruživanja, do stvarne integracije u evropsku porodicu, što je nacionalni strateški cilj za Rumuniju, koji podržavaju sve parlamentarne stranke i većina Rumuna.

Bugarska očekuje ulazak u EU 2007. godine

Bugarska će moći da ispuni uslove kako bi 1. januara 2007. postala članica Evropske unije, izjavila je bugarska ministarka za evropske integracije Meglena Kuneva, nakon odluke Evropske komisije da za oktobar odloži odluku o prijemu Bugarske i Rumunije u EU.

Predsednica poslaničkog kluba Nacionalnog pokreta Simeon Drugi Anelija Mingova smatra da izveštaj predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza predstavlja "pruženu ruku koja omogućava da, uz intenziviranje napora, postignemo cilj i uđemo 1. januara 2007".

Bugarski državni tužilac Boris Velčev pozvao je eksperte Evropske komisije da provedu duže vremena u Bugarskoj da bi se uverili u spremnost ove zemlje da izvrši reforme u sektoru pravosuđa i da je vrlo teško doneti sud u tako ozbiljnom pitanju u samo nekoliko dana, koliko obično traju ove posete.

U dugo iščekivanom izveštaju o postignutom napretku dve države na putu u članstvo u EU, navodi se da i dalje postoji mogućnost da se ulazak Bugarske i Rumunije odloži do 2008. ako Bukurešt i Sofija ne ulože dodatne napore u borbi protiv kriminala i za administrativne reforme.

Sporazum o pridruživanju Rumunije i Bugarske Evropskoj uniji je bio potpisan 25. aprila 2005. u Luksemburgu i do sada ga je ratifikovalo više od polovine parlamenata zemalja članica Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: