Krediti za obnovu mostova i železnice

Evropska investiciona banka odobrila je Srbiji i Crnoj Gori kredit od 22 miliona evra za finansiranje dela obnove 100 mostova na regionalnim i magistralnim putevima u Srbiji. Čitav projekat je vredan 66 miliona evra i za njegovo finansiranje EIB će sledeće godine odobriti još jedan kredit od 11 miliona evra

Info

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

14:30

Default images

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je da će Vlada Srbije iz viška privatizacionih prihoda u ovoj godini izdvojiti 200 miliona evra za izgradnju i rehabilitaciju postojeće putne mreže i da će uz pomoć EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj ukupne investicije u naredne dve godine dostići 600 miliona evra, kao i da bi do jeseni trebalo da bude izabran koncesionar za izgradnju autoputa Subotica-Požega.

Ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Predrag Ivanović kazao je da je rok za otplatu kredita 20 godina, s počekom od pet godina, i dodao da je EIB od 2001. godine odobrila ukupno 777 miliona evra kredita SCG.

Predstavnik EIB Romualdo Masa Bernući je rekao da je projekat rehabilitacije puteva i mostova važan, jer krči put daljoj integraciji SCG u Evropsku uniju i da je saobraćaj  glavni sektor za razvoj zemlje i njeno dalje uspešno integrisanje i da će mnoge putne deonice imaće koristi od primene ovog projekta.

Modernizacija železničke mreže

Upravni odbor javnog preuzeća Železnica Srbije odobrio je uzimanje kredita od Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od 140 miliona evra. Ugovori o kreditima za drugu fazu obnove železnice trebalo bi da budu potpisani u narednih nekoliko meseci.

Kredit u iznosu od 80 miliona evra od EIB biće iskorišćen u naredne četiri godine za modernizaciju železničke infrastrukture na koridoru 10, prvenstveno za obnovu deonica pruge u okolini Niša, Chuprije i Beograda.

EBRD bi trebalo da odobri zajam u iznosu od 60 miliona evra za nabavku 1.000 teretnih vagona do 2010. godine i kupovinu novog struga za obradu točkova. Preostalih 20 miliona evra, koji su potrebni za realizaciju projekta "Obnova železnica II" biće obezbeđeno uz pomoć Vlade Srbije i iz kredita Evropske agenicije za rekonstrukciju u vrednosti od 1,5 miliona evra.

Železnica Srbije privodi kraju i pregovore o dobijanju kredita od Vlade Španije od 32,5 miliona evra za modernizaciju vagona u putničkom saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: