Jat očekuje pozitivno poslovanje

Jat ervejz je u prva tri meseca ove godine imao prihod od 2,4 milijarde dinara, što je najbolji poslovni rezultat u poslednjih 15 godina, a prihod tog preduzeća od januara do marta je bio 19 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, izjavio je generalni direktor Jat ervejza Nebojša Starčević.

Info

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

14:23

Default images

U navedenom periodu gubici kompanije su bili 3,3 miliona evra odnosno, za 29 odsto manji nego što je bilo planirano, i postoji mogućnost da Jat konačno prestane da bude gubitaš.

"Plan je bio da na kraju godine Jat ima gubitak od 3,7 miliona evra, ali sudeći prema dosadašnjim izuzetno dobrim poslovnim rezultatima na kraju godine kompanija neće biti u minusu, već u plusu", rekao je Starčević i dodao da je "za četiri meseca ove godine broj putnika u domaćem saobraćaju povećan za 73 odsto, a u međunarodnom za šest odsto".

Učešće Jata u prevozu putnika sa beogradskog aerodroma na domaćim linijama je bilo 48 odsto, što je za 13 dosto više nego prošle godine, dok je na međunarodnim letovima zadržano učešće od 54 odsto.

Starčević kaže da za sada ne postoji mogućnost letova za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, pošto Jat nije dobio dozvole, a pregovori sa četiri strane kompanije su bili neuspešni jer su ponuđeni nepovoljni uslovi sklapanja dugoročnih ugovora.

Jat ne odustaje od toga da samostalno organizuje prekookeanske letove, tako da se planira uvođenje dugolinijskog saobraćaja već u zimskom periodu.

Generalni direktor Jata naveo je i da se uspešno realizuje restrukturiranje tog preduzeća, da je broj zaposlenih u poslednjih godinu i po sa 3.700 smanjen na 2.048, a plan je da ostane samo 1.800 radnika.

Jat ervejz ima flotu od 16 aviona, a putnike prevozi za 14 letelica, pošto su dve iznajmljene aviokompanijama u Nigeriji. Do kraja godine planira se kupovina dva mala aviona, koji će prvo biti iznajmljeni, a potom otkupljeni lizingom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: