Odluka o Bugarskoj i Rumuniji na jesen

Odluka o ulasku Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju 2007. godine će biti doneta na jesen, odlučila je Evropska komisija, koja bi tada mogla da odloži predviđeni prijem u EU do januara 2008. ako ne bude zadovoljna napretkom u reformama u narednom periodu.

Info

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2006.

16:29

Default images

Predsednik komisije Žoze Manuel Baroso je rekao da će „najkasnije početkom oktobra biti razmatran napredak u najznačajnijim oblastima“ i da bi Bugarska i Rumunija „ako ispune uslove EU, mogle biti spremne za priključenje sledeće godine“.

Naglašavajući da Bugarska zaostaje u reformama pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala, on je dodao da „pravila moraju biti poštovana“ i da bi ova odluka trebalo da izvši dodatan pritisak na Sofiju da pojača borbu protiv kriminala i korupcije.

Odluka Brisela nije iznanađenje, naročito nakon nekoliko izveštaja Evropske komisije u kojima se isticala potreba da ove dve zemlje ostanu u „čekaonici“ za ulazak u EU i narednih nekoliko meseci.

Najveća zamerka Rumuniji se odnosi na odlaganje formiranja agencije za distribuciju novca iz EU poljoprivrednicima, dok se ostale tiču tehničkih nedostataka u poljoprivrednoj i poreskoj administaciji.

Sa druge strane, kritika Evropske komisije je upućena Bugarskoj zbog nepostojanja dokaza o rezultatima borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca. Neophodno je i da Bugarska pojača finansijsku kontrolu nad korišćenjem državnih fondova.

Na kraju, obe zemlje će morati da ulože dodatne napore u zaštiti intelektualne svojine, oblasti carine i naplati poreza na dodatnu vrednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: