Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 15.04.2016.

21:00

SP: Hokejaši četvrti u drugoj diviziji

Reprezentacija Srbije u hokeju na ledu osvojila je četvrto mesto na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupe A u Španiji.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Foto: Getty images

Hokejaši su savladali selekciju Kine rezultatom 3:0 (0:0, 2:0, 1:0), u meču poslednjeg kola šampionata koje se u petak završava u Haki.

Ako je pre utakmice poslednjeg kola sa azijskom selekcijom bilo sumnje u opstanak “Orlova” u ovom rangu takmičenja, naš nacionalni tim otklonio ih je sigurnom igrom protiv, objektivno gledano, najslabijeg sastava na šampionatu.

Naši reprezentativci su sve dileme rešili golovima Marka Sretovića i Nenada Rakovića u drugom periodu, odnosno Alekse Lukovića u poslednjoj trećini i tako obezbedili četvrto mesto na kraju turnira u španskim Pirinejima.

Uprkos izborenom produžetku protiv domaćina Španije (poraz penalima 2:3) i nestvarnom preokretu protiv Islanda u četvrtak (od 0:3 izborili pobedu 6:3), izabranici Marka Kovačevića teoretski nisu obezbedili opstanak uoči poslednje runde, ali su dominatnom igrom u potpunosti nadigrali Kinu i poslali rivala u Grupu B druge divizije.

Iako su u Španiju stigli sa visokim ambicijama, tesni porazi protiv Holandije (2:3), Belgije (2:4) i Španije, onemogućili su “Orlove” da stignu do odličja i makar odbrane bronzanu medalju osvojanu u prethodne dve godine u Rejkjaviku 2014. godine i lane u Beogradu. Ipak, utisak je da igrama nisu razočarali, a uz malo više sreće i koncentracije mogli su i do srebrne medalje.

Preostali mečevi daće konačan raspored ekipa na kraju takmičenja. Od 16.30 časova sastaju se Holandija i Belgija, u duelu u kojem je “Oranjeu” dovoljan produžetak za plasman u viši rang (Divizija I, Grupa B). Bez obzira na ishod te utakmice, domaćoj Španiji na zatvaranju šampionata (20 sati) protiv Islanda pobeda donosi sigurno drugo mesto, dok bi u slučaju eventualnog iznenađenja i pobede Belgijanaca, u viši rang mogla “Crvena furija”.

Iako su u prethodnom delu turnira pokazali ubedljivo najmanje od svih šest reprezentacija, Kinezi su u prvoj trećini pokazali da se neće bez borbe odreći mesta u Grupi A. Ipak, naši hokejaši su očekivano imali mnogo više povoljnih prilika, u prvom redu Petar Novaković u 7. i Dimitrije Filipović u 12. minutu. Neposredno nakon njegove šanse, “Orlovi” su još jednom bili blizu vođstva, ali je glavni sudija Rasmus Topel prekinuo akciju Srbije zbog dodavanja rukom Vučurevića u protivničkoj trećini, neposredno pre nego je Pavel Popravka šutirao i pogodio mrežu protivnika.

Što nisu uspeli u prvom delu, jesu već na početku nastavka. Marko Sretović je poput meča sa Islandom otvorio listu strelaca našeg tima, već posle 45 sekundi igre, pošto se odlično snašao pred golom rivala, iskoristivši asistenciju Pavela Popravke. Kinezi su pokušali da uzvrate, ali je naredni gol ponovo viđen u mreži inače odličnog Šengrong Ksije (kupno 41 odbrana). Igrao se 33. minut kada je posle prodora Pavla Podunavca po levom krilu Nenad Raković odlično reagovao pred golmanskim prostorom rivala i praktično iz “mrtvog ugla” pogodio i udvostručio prednost našeg tima.

Sigurna igra našeg tima obezbedila je konačan trijumf posle pet minuta igre u poslednjoj trećini. Pritisnuti isključenjima Kinezi su i u njoj bili podređen rival (odnos udaraca na gol 19-5), a sudbinu rivala u ovom rangu takmičenja zapečatio je Aleksa Luković snažnim bendi udarcem iskosa sa desne strane, kojim je prevario zaklonjenog Ksiju i povisio na 3:0. Preostali period igre bio je samo rutina za naš nacionalni tim, a šansu na golu u završnici je dobio i mladi Petar Stepanović i kombinovano sa Arsenijem Rankovićem (16 odbrana za 55 minuta) zabeležio “šat aut” za Srbiju.

Svetsko prvenstvo– Haka (Španija)
Poslednje kolo – Petak, 15. april

SRBIJA – Kina 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Holandija – Belgija (16.30)
Španija – Island (20)

TABELA:

Holandija (-1) 11
Španija (-1) 9
Belgija (-1) 7
SRBIJA 7
Island (-1) 4
Kina 1

Rezultati reprezentacije Srbije na SP u Haki:
Subota, 9.4.2016. SRBIJA – Holandija 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Nedelja, 10.4.2016. Belgija – SRBIJA 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)
Ponedeljak, 11.4.2016. slobodan dan
Utorak, 12.4.2016. SRBIJA – Španija 3:4 pen. (1:0, 1:1, 1:2, 0:0 – 1:0)
Sreda, 13.4.2016. slobodan dan
Četvrtak, 14.4.2016. Island – SRBIJA 3:6 (3:0, 0:4, 0:2)
Petak, 15.4.2016. SRBIJA – Kina 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

33 d

U fokusu

Vidi sve