Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 06.07.2015.

12:25

Troicki ispustio četvrtfinale Vimbldona

Srpski teniser Viktor Troicki ispustio je najveću pobedu u karijeri, iako je vodio sa 2-0 u setovima, u četvrtom kolu Vimbldona protiv Vaseka Pospišila.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Alastair Grant

Troicki je posle nešto više od sat vremena igre bio na set od najboljeg rezultata karijere, ali je dozvolio Pospišilu da prvi put u karijeri napravi preokret u pet setova i slavi rezultatom 4:6, 6:7 (5-7), 6:4, 6:3, 6:3.

Pospišil će se u borbi za četvrtfinale igrati sa boljim iz duela Endi Mari – Ivo Karlović.

Troicki je imao veliku prednost od 2-0 u setovima, igrao veoma dobro, sve do 4:4 u trećem i 30:0 na njegov servis. Tada je usledio neverovatan pad koncentracije, što je Kanađanin iskoristio i stekao veliku psihološku prednost.

Napravio je brejk, dobio set, a onda još jednom oduzeo servis protivniku i stekao potpunu kontrolu nad mečom. Viktoru je opao procenat prvog servisa i nije dobijao lake poene kada su mu bili neophodni.

U odlučujućem setu bilo je samo pitanje vremena kada će izgubiti brejk jer se videlo da ne može da osvoji poen bez servisa. To se desilo pri rezultatu 4:3, kada je sa dva forhenda kaznio prekratke loptice Troickog i posle dva sata i 40 minuta stigao do prve pobede u međusobnim duelima.

Troicki je doživeo najteži poraz u karijeri i propustio priliku da se prvi put nađe u četvrtfinalu nekog Gren slema, što je njegov današnji rival uspeo. Jedina uteha jeste što će od ponedeljka zvanično biti 20. igrač sveta.

Srbin je meč završio sa 51 direktnim poenom i 30 grešaka manje, dok je Pospišil imao 52 vinera i okruglo 30 grešaka.

Tok meča:

Meč na terenu broj 12 počeo je sigurnim servisima obojice tenisera koji su se sa ’nulom’ upisali na semafor, posle nepunih četiri minuta. Već u sledećem gemu Troicki je počeo da čita servise rivala i vraća ih u teren. Kanađanin nije uspevao da izdrži u nešto dužim razmenama – napravio je četiri greške i Viktor je bez izgubljenog poena napravio brejk za 2:1.

Srpski igrač nastavio je seriju od 12 poena i sigurnim servisima poveo sa 3:1. Kanadski igrač lako je smanjio, a onda u šestom gemu uzeo prvi poen na servis rivala. Ipak, više od toga nije mogao, pa je Troicki lako otišao na 4:2.

Iako je u pretposlednjem gemu izgubio dva poena i imao 15:30 na svoj servis, Viktor je bez ikakvih problema odservirao i uzeo set posle 26 minuta – 6:4.

Drugi deo igre počeo je izuzetnim gemom Pospišila, a kada se činilo da će Srbin uzvratiti istom merom (vodio 30:0), napravio je dve duple greške i sebe uveo u problem. Tri puta je njegov rival imao brejk loptu, ali se u sva tri navrata Troicki nekako izvlačio i na kraju izjednačio na 1:1. Osam minuta kasnije i posle četiri gema u kojima serveri nisu izgubili ni poen, na semaforu je pisalo 5:4 za Pospišila – Troicki servira za ostanak u setu.

Isti scenario viđen je u naredna tri gema, pa se otišlo u taj brejk gde je Pospišil bolje krenuo posle lagane greške Troickog. Ipak, Viktor se vratio odličnim riternom, ali je ponovo kiksnuo i na 4:3 je Pospišil imao dva servisa. Kod prvog je napravio duplu grešku, a kod drugog je srpski igrač pročitao gde će ići smeč i uz mnogo sreće ga lobovao. Dva poena kasnije bilo je 2-0 u setovima za Viktora – 7:6 (7-5).

Treći set počeo je u ritmu u kojem je protekao ceo drugi – snažni servisi obojice za 2:1 posle nešto više od 10 minuta igre.

Sve do 4:4 u trećem setu nije bilo apsolutno nikakvih uzbuđenja, a onda je Troicki doživeo veliki pad u igri. Imao je vođstvo u gemu kada je počeo da srlja i greškama omogućio brejk loptu Kanađaninu. Pospišil je već prvu iskoristio jer je dobio kratku loptu i napadom stigao do brejka i vođstva od 4:5. To se i desilo vrlo brzo i Vasek je sa 4:6, smanjio na 2-1 u setovima.

Četvrti set počeo je onako kako nijedan navijač Troickog nije želeo. Ponovo je ispustio 30:0 i dozvolio protivniku da napravi brejk već na startu. Bez mnogo problema, uz samo dva izgubljena poena na svoj servis, Pospišil je sačuvao prednost i izjednačio na 2-2.

Isti obrazac u setovima ponovio se i na startu odlučujućeg – snažni servisi, kratki poeni i brzi gemovi na obe strane. Pri rezultatu 2:1 u gemovima bilo je 30:0 za Troickog koji je ponovo uplašio svoje navijače. Vasek se greškama Srbina vratio na 30:30, ali je Viktor uspeo da pronađe prvi servis i izjednači. Njegov protivnik počeo je da promašuje prvi servis, međutim ni to mu ne smeta da lagano osvaja gemove – 3:2.

Kod rezultata 4:3 Kanađanin je napravio odlučujući brejk. Delovalo je da Troicki ne može da dobije poen kada se igra razvije, što je Pospišil koristio. Odlično je riternirao i koristio kratke lopte protivnika, pa je sa dva forhenda stigao do 5:3. U sledećem gemu sigurno je odservirao za najveći trijumf u dosadašnjem toku karijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d