Tomašević: "Ostaćemo bez igrača"

Potpredsednik KSS Dejan Tomašević pričao je za “Sport” o predlogu o izmenama sistema u Košarkaškoj ligi Srbije.

Izvor: B92, Sport

Četvrtak, 29.09.2011.

15:37

Default images

"Predlog je dobio dvotrećinsku podršku klupskih predstavnika, ali je nedostajalo nekoliko glasova po važećem Statutu ligaša."

"Tako ćemo i dalje imati jednu od glomaznijih liga u Evropi, u poređenju sa veličinom zemlje, ali i najkraću sezonu, jer KLS završava već polovinom marta. Moglo je drugačije da se produži barem za mesec dana”, rekao je Tomašević."

"Tako će do daljeg, naši mladi, talentovani igrači, praktično pola godine provoditi bez utakmica i treninga. E, pa zato nećemo ni na EP 2013, ako se plasiramo, imati nekog reprezentativca iz domaćeg kluba."

Predlog je podrazumevao da KLS ima 12 umesto 14 članova, a na kraju predstojeće sezone, dva kluba (13. i 14.) bi direktno ispali u niži rang, dok bi 11. i 12. iz KLS igrali kvalifikacioni turnir sa drugim i trećim iz B lige, za jedno mesto u eliti.

Nekadašnji trofejni reprezentativac, posle nepune pola godine u funkcionerskoj fotelji, osetio je jačinu “pozadinskih obračuna” u nekada velikoj, složnoj košarkaškoj porodici.

"To je zato što u klubovima sede i rade ljudi, koji ne razmišljaju o generalnim basket interesima, nego su isključivo zaokupljeni uskim sferama, uticajima, kako profitirati... A šta će biti sa srpskom košarkom, kao da uopšte nije važno."

Tomašević je odgledao poslednje tri utakmice Srbije na EP u Litvaniji, bio svedok oproštaja od olimpijskih nada...

"Plaćen je danak problemu sa povredama, kao što moramo da budemo realni i shvatimo da je to naša najbolja selekcija. Drugo je pitanje kvaliteta, posebno onih iz domaćih klubova, koji ovog leta nisu ni stigli do Litvanije. Po prvi put u bogatoj istoriji Partizana, najboljeg srpskog kluba, desilo se da nemaju nijednog reprezentativca na velikom takmičenju. I to klub koji je godinama dovodio talente iz manjih sredina i spremao ih za klupske, a kasnije i reprezentativne izazove. Ali, kada se predloži nešto za oporavak nacionalne košarke, kao manje klubova, duža sezona, onda to ne može da prođe."

Tomašević ne krije da je ogorčen što tako važan predlog poput izmene sistema takmičenja nije naišao na odobravanje.

"Košarkaški poslenici kao da su zaboravili materijalne probleme KSS, koji su bili samo vrh ledenog brega. Ne kažem da je sve rešeno preko noći, ali, novo rukovodstvo je uložilo mnogo energije, posebno predsednik Đilas, pa je deo dugovanja nivelisan... Da je bilo po starom, pa ne bilo za pripreme seniorske reprezentacije..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: