Kaunas - od dominacije do agonije

Protivnik ekipe Sevojna u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope je ovog proleća pretrpeo velike izmene a trenutno igra u amaterskoj ligi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2009.

15:00

Default images

Klub je osnovan 1960. godine kao Banga Kaunas. Posle proglašenja nezavisnosti je reformisan a od 1993. godine je preimenovan u FBK Kaunas. Kaunas je od 1999. do 2007. godne osvojio osam titula prvaka i osvajao kup Litvanije četiri puta, poslednji put prošle godine.

Fudbaleri Kaunasa priredili su jedno od najvećih iznenađenja u ranoj fazi prošlosezonskih evropskih kupova eliminisavši Glazgov Rendžerse u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (0:0, 2:1). Posle toga su eliminisani od danskog Olborga (2:0, 2:0) i 'preselili se' u Kup UEFA gde ih je lako pobedila ekipa Sampdorije (5:0, 2:1).

U šampionatu Litvanije Kaunas je zauzeo drugo mesto a vlasnici kluba najavili su istupanje iz lige optuživši rukovodstvo litvanskog saveza za loše suđenje na ključnim utakmicama. Usledio je odgovor saveza pa je ekipa stigla, po kazni, u treći rang takmičenja, amatersku ligu u kojoj posle pet kola vodi. Prvu 'A' ligu napustila je i ekipa Atlantasa.

S obzirom na činjenicu da je glavni sponzor kluba 'Ukio banka' čiji je vlasnik Vladimir Romanov većina boljih igrača Kaunasa poslednjih godina 'putovala' je na relaciji Kaunas - Edinburg, gde su igrali za Harts.

Svi bolji igrači su raskinuli ugovore tokom zime, a sadašnji tim sastavljen je uglavnom od mladih igrača.

Trener ekipe je Saulius Vertelis, a u timu nema poznatijih igrača. Kaunas igra na stadionu S. Darius i S. Girenas, kapaciteta 8.500 mesta, a nastupa u žuto-zelenoj opremi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: