Šerif: Gospodar moldavskog fudbala

Moldavski Šerif, poslednja prepreka Vojvodine ka grupi Lige Evrope, dobro je poznat tim našim ljubiteljima fudbala.

Izvor: B92

Petak, 09.08.2013.

15:48

Default images

Klub iz Pridnjestrovlja više od decenije potpuno dominira moldavskim fudbalom, sa 12 titula u prethodnih 13 sezona.

Pre 8 sezona Šerif je bio prvi rival Partizana u evrosezoni, a crno-beli su oba puta slavili po 1:0. Dinamo Zagreb je pre tri godine ispao od njih na penale, pa ih je u prošloj i ovoj sezoni eliminisao rutinski. Pre poraza od Zagrepčana, Moldavci su ovog leta izbacili Sutjesku.

Grad Tiraspolj nalazi se na obali reke Dnjestar, a uz Moldavce naseljava ga veliki broj Ukrajinaca i Rusa. U doba raspada SSSR-a u tom regionu vodio se građanski rat.

Klub je osnovan 1996. godine, a 4. aprila 1997. promenio je ime u Šerif. Zahvaljujući ulaganjima lokalnog biznismena Viktora Gušana uskoro je postao najjači moldavski klub, u drugoj sezoni u najvišem rangu osvojio je drugo mesto, i od tada nijednom nije pao ispod njega.

Šerif stadion izgrađen je 2002. i prima 14.300 ljudi, pored glavnog terena nalazi se čitav kopleks sa još jednom “Malom arenom (8.000) i nekoliko zatvorenih terena za rad preko zime. Klub ima akademiju sa preko 400 fudbalera uzrasta od 7 do 17 godina.

Najslavniji dani Šerifa zbili su se u jesen 2010.

Ekipu vodi 42-godišnji Vitalij Raškevič, koji je dobro upoznat sa stanjem u klubu, jer je u njemu još od 2005, većim delom kao trener omladinske ekipe.

Tim kojim raspolaže kvalitetan je za nivo lige stalno smeštene ispod 30. mesta evropske liste, ali mu je uigranost problem, jer je ovog leta stiglo čak 11 pojačanja.

To se najbolje videlo u uvodnoj rundi kvalifikacija za LŠ sa Sutjeskom – kod kuće su igrali 1:1, i sa malo straha otišli u Nikšić, ali su tamo pregazili šampiona Crne Gore 5:0.

Ključni igrač ekipe je dobro nam znani Mendeš Kadu, do juna član Crvene zvezde, a u timu su tri naša fudbalera. Zadnji vezni Marko Stanojević je nekadašnje Zvezdino dete, a Piroćanac je u Moldaviju otišao iz Rada. Stanojević nosi kapitensku traku Šerifa, ali Vošu neće mučiti, jer zbog povrede će van terena biti u narednih mesec dana.

Zemunac Marko Markovski neko vreme je proveo u Partizanu, ali se nije naigrao, a do Moldavije je stigao posle 5 godina u Grčkoj. I Nišlija Aleksandar Pešić je proveo neko vreme u juniorima Partizana, pa onda u Grčkoj.

Od ostalih ex-Yu fudbalera tu su hrvatski golman Vjekoslav Tomić (Hajduk) i Miral Samardžić (Maribor), koji ima državljanstva BiH i Slovenije.Uz Kadua i Stanojevića centralni deo tima čine Brazilci Rikardinjo, Fernando Žezus i Enrike.

Ekipa nije u dobroj formi – posle ubedljive pobede u Nikšiću usledio je remi na startu nacionalnog prvenstva u derbiju sa Zimbruom, a zatim tri poraza, dva očekivana od Dinama i jedan šokantni od Vadula, u meču u kojem su odmarali tim za revanš sa Zagrepčanima.

Tim se najčešće postavlja u ovu formaciju:

(4-2-3-1): Tomić – Metua, Samardžić, Turan, Pej – Stanojević, Fernando Žezus – Rikardinjo, Kadu, Enrike – Markovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: