Francuska: Doping 1998? Moguće.

Bivša ministarka sporta Francuske Mari Žorž Bufe izjavila je da ne može da garantuje da se fudbalska reprezentacija te zemlje nije dopingovala 1998. godine.

Izvor: SK

Četvrtak, 21.03.2013.

13:40

Default images

'Galski petlovi' su tad osvojili zlato na Mundijalu održanom upravo u Francuskoj.

Bufe je svedočila pred francuskim Senatom povodom istrage o dopingu u toj zemlji. “Bilo je pritisaka sa svih strana. Mediji su me grubo napali jer sam tražila da se vrši antidoping kontrola naših fudbalera uoči prvenstva sveta 1998”, rekla je Bufe.

Ona je dodala da su je mediji tada optužili "da ne dopušta fudbalskoj reprezentaciji da se na miru priprema za Mundijal".

"Bila sam izolovana i skoro naterana da se izvinim", rekla je Bufe, koja je bila ministar sporta u periodu od 1998. do 2002. godine.

Naglasila je da u to vreme u Francuskoj nije bilo zakona protiv dopinga.

"Nikada nećemo moći sa sigurnošću da tvrdimo da li je bilo dopinga, ili ne, u to vreme, jer smo tada bili tek na početku borbe protiv ove pošasti. Raspolagali smo izuzetno ograničenim instrumentima", rekla je Bufe.

Ona je takođe istakla da je"imala dosta problema" i uoči kandidature Francuske za Olimpijske igre 2008, koje je na kraju dobio Peking.

Bufe je naglasila da je bila primorana da napiše pismo o namerama predsedniku Međunarodne biciklističke unije Hajnu Verbrugenu u kojem pristaje da se nepotpuno primeni zakon Francuske u borbi protiv dopinga, dok traju Olimpijske igre.

"Kandidaturu je nadgledao predsednik UCI Verbrugen, koji je bio član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Pritisak je vršio njegov posrednik, ali i ostali članovi MOK", posvedočila je Bufe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: