Svi Ex-Yu timovi na Eurobasketu

Mečevi poslednjeg kola kvalifikacija doneli su rasplet i sada je poznato koje će sve reprezentacije igrati na Evropskom prvenstvu 2013. godine u Sloveniji.

Izvor: JT

Utorak, 11.09.2012.

23:38

Default images

U Sloveniji će učestvovati sve reprezentacije iz bivše Jugoslavije, Slovenija kao domaćin, Makedonija direktnim plasmanom, dok su Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, i Srbija vize izborile kroz kvalifikacije.

Pred poslednje kolo, selekcije Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine već su imale sigurno mesto na Šampionatu ’Starog kontinenta’ pošto su obezbedile prvo mesto u svojim grupama, a u poslednjem trenutku pridružila im se Srbija. Izabranici Dušana Ivkovića izborili su plasman pobedom nad Izraelom sa 83:67, kao trećeplasirana ekipa u grupi A. Crnogorci su u poslednjem kolu slavili sa 80:48 protiv Slovačke i tako sa maksimalnim učinkom završili kvalifikacije, ispred Izraelaca i Srba, koji će im se pridružiti u Sloveniji. Estonija je zauzela četvrto mesto u toj grupi, posle trijumfa sa 80:58 nad Islandom, koji je na kraju peti, ispred Slovačke.

U grupi B, Nemačka je još ranije obezbedila plasman na šampionat, a u poslednjem kolu očekivano je pobedila Azerbejdžan sa 81:68. Iz te grupe dalje je prošla i Švedska, koja je pobedila Luksemburg sa 85:68, i tako onemogućila Bugare da izbore vizu za Sloveniju. Bugari su takmičenje završili na trećem mestu, ispred Azerbejdžana i Luksemburga.

Hrvatska je osigurala maksimalan skor u grupi C trijumfom nad Austrijom sa 78:74, a tako je i svojim rivalima u poslednjem kolu uskratila šansu za vizu za Sloveniju. Ukrajina je druga ekipa koja je u toj grupi izborila mesto na šampionatu, pošto je takmičenje završila ispred Austrije. Četvrto mesto zauzela je Mađarska, koja je u poslednjem meču pobedila Kipar sa 63:58.

U grupi D, reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je bila slobodna u poslednjem kolu, zauzela je prvo mesto, ispred Gruzije i Letonije, koje su se takođe plasirale u Sloveniju. U poslednjem kolu, Gruzija je pobedila Holandiju sa 97:89, dok je Letonija bila bolja od Rumunije sa 85:77. Holanđani su zauzeli četvrto mesto u toj grupi, a Rumuni peto.

Poljska je, kao i Bosna i Hercegovina, još pre poslednjeg kola izborila vizu, a iza sebe je ostavila Finsku i Bugarsku. Finci su još ranije obezbedili drugo mesto, a potvrdili su ga trijumfom nad Švajcarskom sa 84:77. Belgijanci su do svog mesta u Sloveniji došli pobedom nad Albanijom sa 82:46. Švajcarci su na kraju bili četvrti u grupi E, ispred Albanije, koja je bila bez pobede u kvalifikacijama.

U grupi F, Italijani su još ranije, zahvaljujući maksimalnom učinku, obezbedili prvo mesto, ispred Turske i Češke. U međusobnom susretu ta dva tima, Turci su bili ubedljivi sa 81:58, ali su obe ekipe izborile plasman u Sloveniju. U poslednjem meču te grupe, Belorusija je pobedila Portugal sa 77:64, ali joj je to samo pomoglo da takmičenje završi na četvrtom mestu.

Kroz kvalifikacije tako su plasman na šampionat izborili: Bosna i Hercegovina, Belgija, Hrvatska, Češka, Finska, Gruzija, Nemačka, Izrael, Italija, Letonija, Crna Gora, Poljska, Srbija, Švedska, Turska i Ukrajina. Kao domaćin to je učinila Slovenija, a zahvaljujući rezultatu sa prošlog Evropskog prvenstva, održanog u Litvaniji, vize su izborile Francuska, Velika Britanija, Grčka, Litvanija, Makedonija, Rusija i Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: